Događaji

Seksualna prava

Film "Hrabra djevojka" uoči konferencije o seksualnom nasilju

Film

Uoči prve međunarodne konferencije o seksualnom nasilju u Hrvatskoj, koja će se održati 23. listopada u Hrvatskome saboru, zagrebačko kino Europa od četvrtka prikazuje film "Hrabra djevojka", a od svake prodane ulaznice distributer Zagreb Film Festival donirat će tri kune organizaciji Ženska soba - Centar za seksualna prava.

Dugometražni prvijenac etiopijskog redatelja Zeresenayja Meharija "Hrabra djevojka", nastao je prema istinitom događaju iz 1996. godine, nagrađivan je na festivalima u Sundanceu i Berlinu.

U središtu je četrnaestogodišnjakinja, koja je u samoobrani ubila jednog od svojih otmičara i koja se, uz pomoć odvjetnice, pokušava suprotstaviti tradiciji i lokalnom običaju prisilnog prisvajanja maloljetnih nevjesta te izbjeći izglednu smrtnu kaznu.

Po redateljevim riječima, film nema negativaca, a ako u njemu i postoji neprijatelj, to nije osoba, već tradicija, s obzirom na složenost etiopijske svakodnevice u kojoj se duboko ukorijenjeni agresivni patrijarhat sukobljava s nastojanjima novih generacija koje Etiopiju žele transformirati u državu jednakih prava.

Producentica tog "malog filma s velikom misijom", kako ga je opisao Los Angeles Times, bila je i američka glumica Angelina Jolie,  ističući da film "pokazuje kako hrabrost odvažnih pojedinaca može probuditi svijest čitavog društva".

Tijekom kino distribucije film će organizirano moći pogledati učenici srednjih škola na projekcijama koje će pratiti i kratak razgovor s predstavnicama i predstavnicima Ženske sobe i inicijative Hollaback Hrvatska, koje su posvećene iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja kao jedne od najraširenijih praksi rodno uvjetovanog nasilja. 

Prvu međunarodnu konferenciju o seksualnom nasilju u Hrvatskoj "Sustav javnih politika i podrške za žrtve seksualnog nasilja" organizira Ženska soba u partnerstvu s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) te u suorganizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora.

Film "Hrabra djevojka" prikazuje se u suradnji sa Ženskom sobom, koja djeluje s ciljem osnaživanja žena u borbi protiv seksualnog nasilja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.