Događaji

Izbjeglička kriza

Srbija i Hrvatska dogovorile: Izbjeglice iz Šida direktno u Slavonski brod

 Srbija i Hrvatska dogovorile: Izbjeglice iz Šida direktno u Slavonski brod
Zeljko Lukunic/PIXSELL

U jeku izbjegličke krize koja je zategnula odnose u regiji, između Hrvatske i Srbije ususret zimi dogovoren je humaniji tranzit migranata.

Iz Šida će uskoro stizati izravno vlakom u budući centar u Slavonskome Brodu. Za to vrijeme, ne jenjava izbjeglički val kroz Sloveniju i Austriju.

Od početka humanitarne krize koja potresa Europu kroz Hrvatsku je u neštov više od mjesec dana prošlo gotovo 224 tisuće izbjeglica. Dok nove skupine i dalje pristižu iz Srbije, dvije zemlje napokon su dogovorile suradnju o ublažavanju teške humanitarne situacije. Naime, otvaranjem zimskog centra u Slavonskom Brodu migranti će iz Šida stizati u Hrvatsku izravnom željezničkom vezom. Dogovor su postigli ministri unutarnjih poslova, Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović jutros na sastanku na Bajakovu.

"Zavisno o priljevu, ako se on ne bude povećao, a nažalost je velik da možemo to bez problema rješavati. To je četiri vlaka dnevno, zirka 6 tisuća ljudi. Ako na tome ostane, rješavat ćemo to bez problema," rekao je Ostojić. "Mi moramo surađivati. Ja sam to rekao i kada sam pričao s Mađarima migranti dođu i prođu, susjedi ostaju. Naš posao je da pravimo što bolje odnose, ostat ćemo jedni pokraj drugih. Ne moramo se uvijek slagati, ne moramo se uvijek voljeti, ali moramo raditi skupa," kazao je Stefanović.

Zasad nema potvrde neslužbenih najava da bi zimski kamp mogao biti otvoren već sljedeći tjedan. Ministar Jakovina koji je danas obišao lokaciju rekao je tek da sve službe intenzivno rade na uređenju kampa. Za razliku od pomirljivih tonova s istočne hrvatske granice, zbog zapadne i dalje burna komunikacija na premijerskoj razini. Slovenski premijer Miro Cerar jučer je na državnoj televiziji optužio Hrvatsku da izigrava dogovore i namjerno šalje migrante na slovensku stranu granice preko rijeke.

‘‘Upozorio sam ga da će to imati ozbiljne posljedice ako nastave s nepredvidljivim slanjem izbjeglica i migranata. Umjesto da je to napravljeno humanije, u koordinaciji s nama, da smo ih otpremili u centre i zatim dalje. Takvo ponašanje je neeuropsko i upozorio sam da bi moglo izazvati konflikte‘‘.Milanović slovenskom kolegi nije ostao dužan.

Puno vike ni zbog čega. Slovenija je pet dana u ovoj situaciji i ja ih ovdje neću kritizirati da se svađamo zbog problema za koji nismo odgovorni ni mi ni oni. Čemu ta sitna nervoza? Uložio sam puno vremena u komunikaciji s njime, Austrijom i Angelom Merkel. Niste čuli da Austrija kaže da se Hrvatska ponaša ne europski, tako da ne znam što oni pričaju u Ljubljani," kaže Zoran Milanović. Cerarove izjave komentirala je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Kaže, razumije slovenske reakcije. No i Hrvatskoj je bilo teško i mogla bi optuživati druge, ali to je besmisleno.

" I manje će imati ovih problema, jer vi ne možete, kao što oni sada vide držati ljude četiri-pet dana, ne možete. Optuživati Hrvatsku je smijeršno, da kažem iskreno, zato što mi niti proizvodimo te migrante niti oni kod nas mogu ishlapiti. Koliko uđe toliko izađe."

Pusić ponavlja da i dalje stoji ponuda za registraciju ljudi u Hrvatskoj kako bi se ubrzao protok. I dok ona apelira na suradnju, Slovenija razmišlja o naručivanju sigurnosne ograde. No kako je rekao šef diplomacije Karl Erjavec, ne bi je koristili s ciljem zbog kojeg to čini Mađarska, jer "ograda nema smisla ako izbjeglice budu preusmjerene u tu zemlju". U sjeni političkih prijepora, samo noćas je u Sloveniju prema procjenama ušlo oko šest tisuća ljudi. U Dobovi užurbano dižu šatore za privremeni prihvat 700 osoba. Jutros je popustio pritisak na Šentilju, nakon što je Austrija noćas privremeno zatvorila granični prijelaz na kojem je ‘zapelo‘ nekoliko tisuća ljudi. Nakon što je jutros ipak otvoren oko šest tisuća izbjeglica ušlo je u Austriju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.