Događaji

Priljev izbjeglica

Više od 277 tisuća izbjeglica u RH, Vlada odobrila 27,7 milijuna kuna

 Više od 277 tisuća izbjeglica u RH, Vlada odobrila 27,7 milijuna kuna

Od ponoći do 9 sati u Hrvatsku je ušao 2 861 migrant, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 976 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Srbije, a od početka krize u našu je zemlju ušlo gotovo 277 tisuća izbjeglica.

Priljev izbjeglica u Hrvatsku se nastavlja, ali sporije nego proteklih dana. Koridor tranzita migranata od Šida preko Tovarnika i Dobove do Šentilja uspješno funkcionira. Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

"Najbolja povratna informacija je vlak koji se vrati, nesmetano uđe u Sloveniju, oni preuzmu migrante, vlak se vraća u Tovarnik. Na području Bapske nema gužvi ni čekanja", rekao je glasnogovornik.

Vlada je na teret proračunske zalihe odobrila 27,7 milijuna kuna za zbrinjavanje izbjeglica. Potpredsjednik Ranko Ostojić.

"Europska unija je odobrila ta sredstva, radi se o novcu o kojem sam govorio, otprilike 70 milijuna kuna. Trošak je 2 milijuna kuna dnevno", objasnio je Ostojić.

Slovenska vlada na zatvorenoj sjednici raspravlja o mjerema koje će poduzeti ako se ne bude poštovao dogovor s briselskog mini summita. Moguće je dizanje vojne pričuve, jači nadzor ulaznih točaka i veća koncentracija policajaca na granici. Kao krajnja mjera spominje se ograda. I austrijska ministrica unutarnjih poslova jučer je najavila gradnju ograde, međutim tamošnji kancelar Werner Faymann sinoć je poručio.


"Već sada mogu reći da se nikakva ograda neće graditi na granici s Mađarskom i Slovenijom. Žica ne rješava probleme i onaj tko misli da je to rješenje baca ljudima pijesak u oči. U Europskoj uniji te schengenskom prostoru nema žica", rekao je Faymann.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.