Događaji

Napetost

Slovenija nastavlja graditi žicu, Zagreb poslao prosvjednu notu

 Slovenija nastavlja graditi žicu, Zagreb poslao prosvjednu notu
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nastavlja se izbjeglička kriza, a do sad je u našu zemlju ušlo više od 367 tisuće izbjeglica.

Napetost i na slo-hrv granici gdje su Slovenci počeli dizati ogradu. Planiraju podići 80 kilometara ograde, a Hrvatska zahtjeva da se ona, na hrvatskoj strani, čim prije makne.

Dnevni priljev izbjeglica u Sloveniji polako opada u odnosu na prošli mjesec, pokazuju to objavljeni podaci slovenske policije. No, bojazan od novog migracijskog vala Slovenija navodi kao glavni razlog zašto postavlja žičanu ogradu. Očekuje se da će jučerašnje napetosti oko postavljanja žice na granici biti jedna od tema današnjeg susreta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Boruta Pahora koji boravi u Zagrebu.

Hrvatska je na granicu kod Harmice sinoć poslala interventnu policiju jer je Slovenija žičanu ogradu postavljala na hrvatskom teritoriju. Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je prosvjednu notu, potvrdila je ministrica Vesna Pusić:

"To je ista situacija kakvu smo imali s Mađarskom. Isto smo na isti način reagirali i Mađari su pomaknuli tu žicu koju su stavili. Očekujemo istu takvu reakciju sa slovenske strane. Maknut će," rekla je Pusić. U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo više od 367 tisuća migranata. U zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu nema gužve, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ponovio je kako žica nije rješenje.

"RH u ovom trenutku poštuje dogovor, nema nikakvog slanja i usmjeravanja bilo koga na bilo koju točku koja nije dogovorena sa slovenskom stranom," kazao je Ostojić. Istovremeno, tehnička vlada Zorana Milanovića odobrila je nova financijska sredstva zbrinjavanja migranata u vrijednosti od 19 milijuna kuna. Ministar financija Boris Lalovac:

"Radi se o terećenju proračunske zalihe za oko 19 milijuna kuna za zbrinjavanje migranta", rekao je Lalovac. Na Malti se nastavlja dvodnevni summit, tema je odnos Europe i Afrike u problematici izbjegličke krize. Europska unija već je osigurala 1,8 milijardi eura koji bi trebali ići onim afričkim državama kod kojih vladaju ilegalne migracije i trgovanje ljudima. Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku:

"Trebamo spašavati živote u moru, na zemlji i u pustinji. Svatko tko dođe i ima pravo na azil je dobrodošao i njemu se treba pružiti sigurnost. Moramo pronaći načine za legalne migracije, ali isto tako trebamo imati plan za sve one kojima je odbijen azil zato što nisu pravi migranti koji dolaze u Europu," rekla je Mogherini. I premijer Milanović sudjeluje danas na sastanku u Valletti.

"Nekako smo se naviknuli na rutinu da nam dolazi pet, šest tisuća ljudi. Na kraju će sve ovisiti o Njemačkoj i Turskoj."

800 tisuća izbjeglica. Toliko će Njemačka brojati do kraja godine. Na rubu snage mijenjaju se zakoni, a vlada nemir i unutar stranke njemačke kancelarke Angele Merkel. Mediji nagađaju kako Njemačka počinje primjenjivati Dublinska pravila. To znači da se migrante može vratiti u prvu državu Europske unije u koju su ušli, pa tako i u Hrvatsku.

A švedska vlada od danas uvodi privremene kontrole na granici zbog rekordnog priljeva izbjeglica. Švedska ove godine očekuje 190.000 tražitelja azila.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.