Događaji

Borba protiv AIDS-a

U Hrvatskoj s HIV-om živi više od 1000 osoba

U Hrvatskoj s HIV-om živi više od 1000 osoba

Unazad dvadeset i sedam godina, 1. prosinca se u svijetu i Hrvatskoj brojnim događanjima i preventivnim aktivnostima obilježava Svjetski dan AIDS-a.

Cilj je podizanje svijesti javnosti i ukazivanje na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a, rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja, pokazivanje solidarnosti prema oboljelima te utjecaj na smanjenje stigme i diskriminacije.

 U zajedničkoj strategiji u području prevencije i liječenja HIV/AIDS-a Svjetska zdravstvena organizacija i Zajednički program Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS za razdoblje 2011-2015. postavili su sljedeće ciljeve: Doseći nulu: nula novih HIV infekcija, nula diskriminacije, nula smrti povezanih s AIDS-om. Doprinoseći zaustavljanju epidemije AIDS-a, UNAIDS je postavio cilj tzv. „90-90-90" usmjeren na pravodobno dijagnosticiranje i liječenje te prevenciju širenja zaraze, a čijim se ostvarenjem želi postići da do 2020. godine 90% svih ljudi koji žive s HIV-om znaju svoj status, 90% onih kojima je dijagnosticirana HIV infekcija uzimaju antiretrovirusnu terapiju, te da 90% njih postigne nemjerljivu količinu virusa u krvi.

U Republici Hrvatskoj zdravstveni sustav od samih početaka pojave HIV/AIDS-a prati kretanje ove bolesti u svijetu i u zemlji, a liječenje je dostupno svima oboljelima. Krovni strateški dokument Republike Hrvatske za praćenje, sprečavanje i suzbijanje HIV/AIDS-a je Nacionalni program prevencije HIV/AIDS-a koji je prvi puta za područje naše države donesen još 1985.

Ove godine u Hrvatskoj ujedinjuju se nacionalne kampanje „Voli i budi zdrav" udruge HUHIV i „Znanje pobjeđuje" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja te uz podršku brojnih partnera. Cilj kampanje je informirati i educirati posebice mlade, ali i sve građane o rizicima i načinima zaštite, promoviranje antidiskriminacije te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj.

 Prema podacima HZJZ-a u Hrvatskoj s HIV-om živi više od 1000 osoba, od čega je preko 250 oboljelih od AIDS-a. Od 1985., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u Republici Hrvatskoj do sredine listopada 2015. prijavljeno je ukupno gotovo 1300 dijagnosticiranih HIV infekcija, a u istom razdoblju je 220 oboljelih umrlo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.