Događaji

Ankara se obratila NATO-savezu

Napetosti nakon turskog rušenja ruskog aviona

 Napetosti nakon turskog rušenja ruskog aviona

Tursko rušenje ruskog borbenog aviona imat će teške posljedice. Ankara se obratila NATO-savezu koji izvanredno zasjeda, a Vladimir Putin čin Turske nazvao zabijanjem noža u leđa. Turci tvrde da je ruski zrakoplov povrijedio turski zračni prostor. Moskva uzvraća - to nije istina. Napetosti su na vrhuncu.

 

Na snimkama se vidi sve - turska vojska je raketama pogodila ruski Suholjev. Dvojica pilota iskaču. Avion se ruši i u plamenu udara o zemlju na sjeveru Sirije. Ankara se brani - "deset puta u pet minuta piloti su bili upozoreni, ali su upozorenja ignorirali". Na sirijskom tlu pilote je izgleda dočekala smrt. Informacije s terena govore da su ih ubili pobunjenici bliski Sirijskoj slobodnoj vojsci. Teške posljedice po rusko-turske odnose uzrokovat će ovaj incident. Dao je to do znanja predsjednik Rusije Vladimir Putin koji se u Moskvi susreo s jordanskim kraljem Abudllahom II.

"To što se dogodilo ne mogu nikako drugačije opisati nego zabijanjem noža u leđa od strane pomagača terioristima...", rekao je Putin.

Oštar je Putin koji pita - želi li Turska da NATO služi interesima ISIS-a. Nećemo dopustiti ovakve zločine, nadam se da se međunarodna zajednica neće ujediniti u međunarodno zlo", govori Putin za kojeg napad na avion koji se bori portiv terorista u Siriji nema opravdanja.

"Rakete zrak zrak s lovca F16 pogodile su ruski zrakoplov koji je letio unutar Sirije i pao je četiri kilometra od granice s Turskom", dodaje Putin.Analizirat ćemo sve, ali današnji tragični događaj imat će vrlo značajne posljedice, pogotovo za rusko-turske odnose, objasnio je šef ruske države. I dodao - uvijek smo Tursku tretirali kao prijateljsku državu. A oni su se danas prvo okrenuli NATO-u kako bi raspravili o incidentu, iako smo mi najzainteresiranija strana. Službena Ankara uistinu se prvo obratila NATO savezu čija je sama članica, a Sjevernoatlanski savez stoga izvanredno zasjeda. I traži objašnjenje.

" Cilj sastanka je da Turska informira saveznike o rušenju aviona. NATO promatra situaciju i u bliskom je kontaktu s turskim vlastima", objavio je Savez.

Ankara je više puta prosvjedovala zbog ruskih vojnih aktivnost u blizini granice. Premijer Ahmet Davotouglu danas opravdava rušenje ruskog aviona:

"Želimo da međunarodna zajednica zna da smo spremni za bilo koju žrtvu kada su ugroženi životi i sigurnost naših građana i granica. Rušenje ruskog aviona mora se promatrati u tom kontekstu. Svijet mora znati da je naše međunarodno pravo i dužnost da poduzmemo mjere protiv svakoga tko krši naše granice na zemlji i u zraku, unatoč mnogim upozorenjima", rekao je Davotouglu.

Predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk, putem Twittera je pozvao na razum i hladnu glavu u ovom kako je napisao opasnom trenutku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.