Događaji

Papa u rimskoj sinagogi

Papa u posjeti rimskoj sinagogi, na snazi najstrože mjere sigurnosti

Papa u posjeti rimskoj sinagogi, na snazi najstrože mjere sigurnosti
Igor Kralj/PIXSELL

Osam stotina policajaca, vojnika i karabinjera dobilo je zadaću osigurati u nedjelju posjet pape Franje sinagogi u Rimu oko koje je uspostavljena crvena zona, objavile su službe sigurnosti.

 

Jorge Bergoglio će oko 16,00 sati posjetiti Tempio maggiore, veliku sinagogu u Rimu, smještenu uz Tibar. On je treći Papa koji posjećuje sinagogu, nakon Ivana Pavla II. 1986. i Benedikta XVI. 2010.

Nije poznato kojim će putem Papa proći iz Vatikana do sinagoge.

Podrumi te stare povijesne četvrti Rima pomno su pročešljani, a kante za smeće uklonjene.

Najviša razina sigurnosti

U Rimu je od početka Jubileja milosrđa koji je proglasio papa Franjo sigurnost na razini bez presedana. Naoružane vojnike može se vidjeti pred crkvama povijesnog središta.

Iako nema naznaka o konkretnim terorističkim prijetnjama, atentati počinjeni u studenom u Parizu uzrokovali su strah od Islamske države i u Rimu. Broj turista i hodočasnika blago se smanjio.

U dvorištu sinagoge, Papa će se zaustaviti pred dvije komemorativne ploče: prva podsjeća na listopad 1943. kada su 1.024 Židova deportirana u Auschwitz a druga na palestinski atentat u kojem je 1983. poginuo Stefano Gay Tache, dvogodišnji dječak, a ranjeno je 37 rimskih židova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.