Događaji

Hvalevrijedna inicijativa

Udruga pacijenata izabrala Maricu Ćavar za najsestru, a Dražena Gorjanskog za najliječnika 2015. godine

Udruga pacijenata izabrala Maricu Ćavar za najsestru, a Dražena Gorjanskog za najliječnika 2015. godine

Medicinska sestra Marica Ćavar i liječnik Dražen Gorjanski ovogodišnji su izbor Udruge hrvatskih pacijenata (UHP) za najsestru i najliječnika u 2015. godini, priznanja koje ta udruga proteklih deset godina dodjeljuje na osnovu prijedloga koje im pristižu od pacijenata ili zdravstvenih djelatnika.

Predsjednik UHP-a Marijo Drlje, koji je dobitnicima uručio zahvale u ime pacijenata, rekao je kako udruga želi jednom godišnje odati priznanje liječnicima i medicinskim sestrama za sve što čine za pacijente i javni zdravstveni sustav.

Ćavar su za najsestru predložili njezini kolege, anesteziološke sestre, tehničari i liječnici iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, u kojoj radi 15 godina.

Motiv za to bio je požrtvovni rad s pacijentima, ali i njezin humani čin prošloga ljeta na plaži u Lumbardi na otoku Korčuli, kada je uspjela oživjeti četverogodišnju djevojčicu koja je beživotno plutala u moru, koja je danas dobro i živi bez posljedica tog nemilog događaja.

"Primijetivši da se nešto događa, spontano sam otrčala na mjesto događaja i vidjela beživotno tijelo djevojčice. Automatski sam počela reanimaciju djeteta, borile smo se za život nas dvije oko tri minute. Mislila sam da neću uspjeti, ali nakon tri minute dijete je proplakalo, došla je Hitna pomoć i odvezla je u bolnicu u Split", ispričala je Ćavar dodavši kako je posao medicinske sestre potpuno ispunjava i da je sretna što su svi kolege uz nju.

Liječnik Dražen Gorjanski, iako ne sudjeluje u neposrednom liječenju pacijenata već je zaposlen u HZZO-u u Osijeku, u javnosti je poznat kao kritičar slabosti zdravstvenog sustava, borac za javno zdravstvo i protivnik korupcije u zdravstvu, a stalni je suradnik UHP-a.

"Mi smo gotovo svakodnevno u kontaktu. Koji god bude prijedlog ministra, mi ga javno komentiramo da vidimo ide li u smjeru jačanja javnog zdravstva ili privatizacije", rekao je Gorjanski.

On smatra kako netko tko ne liječi pacijente nije baš pogodan za takvo priznanje, pa ga je primio u ime svih liječnika koji puno više neposredno pomažu pacijentima od njega.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.