Događaji

Pregled tjedna

Pregled tjedna: Hrvatska i dalje bez ministra branitelja

Pregled tjedna: Hrvatska i dalje bez ministra branitelja

Prošao je još jedan tjedan Vlade Tihomira Oreškovića u kojemu kadrovska križaljka nije završena, a fotelja ministra branitelja i dalje zjapi prazna. Istodobno u našoj zajedničkoj državi s ostalih 27 članica nije došlo do nikakvih potresa budući da je Britanija odlučila ostati u Europskoj uniji. Zadnju će riječ ipak imati građani na referendumu.
Je li moguće da se razmišlja o ukidanju Ministarstva branitelja? Je li moguće da je mjesto ministra branitelja, upravo ono zbog kojeg se i instalirao šator s prosvjednicima braniteljima u Savskoj ulici u Zagrebu i dalje prazno, a to ministarstvo i dalje vodi pomoćnica bivšeg ministra branitelja Freda Matića Vesna Nađ čiju su ostavku upravo ti isti prosvjednici tako gorljivo tražili? Kako su Hrvati duhovit narod već neko vrijeme traje šala da je upravo to pravi primjer tripartitne Vlade kakvu je Most htio.

 

No šalu na stranu, kadrovska križaljka i dalje nije ispunjena - ovoga tjedna na Vladi su imenovani tek pomoćnici ministara, a premijer Tihomir Orešković fokusiran je na proračun kojeg najavljuje za 10. ožujka.

"Ovaj proračun je naš proračun, obećali smo građanima reforme i to građani Hrvatske očekuju od nas", rekao je premijer pa je tako ovoga tjedna najavljena i velika reforma javne uprave - iste plaće za ista radna mjesta, nagrađivanje i kažnjavanje radnika čak i moguća otpuštanja. Već idućeg tjedna ide se u pregovore sa sindikatima, a bivši ministar financija Boris Lalovac pritom upozorava kako će vjerojatno sindikati ostvariti pravo na povećanje plaća jer se očekuje rast i u 4. kvartalu.

"Za dalje smanjivanje plaća i daljnju reformu puno će bolnije reforme trebati raditi. Mi smo sada došli na nivo plaća iz 2007. i 2008. a za dodatni iskorak trebat će puno ozbiljnije reforme", rekao je Lalovac.

Ozbiljan je bio Most kada je u predizbornoj kampanji najavio da će rezati plaće saborskim zastupnicima, no cijela je priča završila vrlo neozbiljno - pa su za svoj neuspjeh optužili HDZ i SDP. Čini se da ipak nisu naišli na odobravanje kod svoje publike na društvenim mrežama koja im je u velikoj većini s nekoliko stotina komentara pokazala da im je dosta nemogućih obećanja Mosta. Prekršeno je ovoga tjedna i ono o saslušanju šefa SOA-e pred saborskim odborom. Ines Strenja Linić jedna od glavnih inicijatorica prijedloga, uzmaknula je.

"Mi ostavljamo premijeru da u miru, uvidom u cijelu situaciju, donese svoju odluku", ustvrdila je Strenja Linić ne pojašnjavajući dodatno zašto je tjedan dana ranije govorila suprotnu stvar.Orešković najavljuje kako će odluku o Lozančiću donijeti idućeg tjedna. Supotpis na razrješenje očekuje predsjednica koja je još jednom pozvala na zajedništvo ovoga vikenda obilježavajući godinu dana na Pantovčaku. 200 građana prisustvovalo je svečanom otkrivanju poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana među hrvatskim velikanima u Uredu.

"Ako je itko zaslužio da njegova bista bude ovdje u ovoj kući na Pantovčaku jest prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman", rekla je predsjednica.A ako je itko zaslužio da se nađe na izbornim listama onda su to žene iz SDP-a. Poručile su to na Forumu vodstvu stranke koje je sjedilo u prvim redovima, a predsjednica Gordana Sobol uz burno odobravanje publike jasno je dala do znanja što misli o sastavljenim listama.

"Neće nas pokolebati ni sadašnjih mizernih 19 posto saborskih zastupnica u Klubu SDP-a", poručila je Sobol. Slušali su to Komadina i Milanović u prvom redu, a protukandidat šefa stranke odmah to iskoristio kako bi u svom govoru spočitnuo predsjedniku sastavljanje lista. Ovaj mu je pak između redova uzvratio da nije drčan kao on i da se ne može boriti protiv HDZ-a po kojemu su obojica pošteno opleli. No vratimo se na ženske kvote - temu zbog kojeg je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan pisao šefici Ustavnog suda Jasni Omejec Dopis te na njezino upozorenje zbog nepokretanja prekršajnih postupaka ocijenio nedopustivim pritiskom na Državno odvjetništvo te najavljuje kako će o svemu obavijestiti Sabor i Vladu. A upravo je DORH ali i Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević obavijestio o mogućem sukobu interesa budući da je koristio imovinu ministarstva u privatne svrhe.

"Nije bila tajna, taj podatak je bio dostupan cijelo vrijeme i on nije bio skrivan", poručio je Glavašević koji je od Ministarstva posudio thule, stavio ih na privatni automobil i otišao na ljetovanje. Dopustio mu je to, objasnio je, sam ministar. U Hrvatskoj su se ovoga tjedna i dizali vodostaji, inozemni dug dosegnuo je 108 posto, najavljena je reforma školstva, ukinut program 72 sata, najavljen je i zakon o lustraciji.

Bilo je stoga osvježenje pogledati preko ograde i vidjeti susjede kako predaju zahtjev za članstvom u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina najavila je pritom kako se nada obaranju rekorda u dobivanju statusa zemlje kandidata. I dok neki tek pokušavaju ući, drugi su bili na korak da iz Unije izađu. Ipak od Brexita ipak neće biti nita, Britanija je odlučila ostati u Europskoj uniji. Zadnju će ipak imati građani na referendumu u lipnju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.