Događaji

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio

Zatvara se Balkanska ruta

Zatvara se Balkanska ruta

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je danas u RTL Direktu kako će i Hrvatska primijeniti strožu kontrolu na granici od ponoći.

"Europa je odlučila da se ulazi u novu fazu rješavanja migrantske krize, granice u Schengenskom prostoru će primijeniti ta pravila, rješenje ćemo iz dvije pozicije promatrati, EU rješenje je jedno, i posljedice po RH drugo.

Imamo redoviti režim rada na granici, moći će se ući u EU putem dokumenata i to je to. Mi smo u pristupanju Schengenu, ali praktično nema razlike u postupanju, nema razlike između nas i Srbije. Samo oni s vizom prolaze.

Orepić: Neće biti vanrednih mjera na granicama

Težišta problema su upravo na makedonsko-grčkoj granici, i tu može biti problema. Hrvatska je napravila ranije ključne poteze koji su omogućili jednu tampon zonu. Sada možemo reagirati konkretnije i jasnije, mi nećemo na granicama sada posezati za vanrednim mjerama, ali smo spremi reagirati", zaključio je Orepić.

Podsjetimo, slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je večeras pravila po kojima će od ponoći u Sloveniju moći ulaziti državljani iz trećih država nečlanica Europske unije, koja u biti znače prekid dosadašnjeg propuštanja iregularnih migranata bankanskom rutom. Isto je nakon Slovenije najavila i Srbija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.