Događaji

Posjet ministra turizma Gorskom kotaru

Cappelli: Hrvatskoj treba cjelogodišnji turizam, Gorani pripremite projekte

Cappelli: Hrvatskoj treba cjelogodišnji turizam, Gorani pripremite projekte
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Primorsko-goranskoj županiji posjetio Gorski kotar i Platak kako bi se i osobno uvjerio u turistički potencijal kojeg ima ovaj dio Hrvatske. U 2016. godini Gorski kotar posjetilo je 32.691 gostiju koji su ostvarili 93.948 noćenja

Ovom prilikom ministar Cappelli posjetio je grad Vrbovsko te je s gradonačelnikom Draženom Mufićem razgovarao o mogućnostima za daljnji turistički razvoj Vrbovskog, kojem je potrebna pomoć s nacionalne razine. Tom je prilikom ministar obišao SRC „Bijela kosa“, koji ima potencijal biti okosnica razvoja cjelogodišnjeg športskog i rekreacijskog turizma Gorskog kotara pa i šire.

Ministar je obišao i dolinu rijeke Kupe, odnosno naselje Severin na Kupi gdje je smještena utvrda Frankopanski kaštel. U tom se naselju, u dolini rijeke Kupe planira napraviti šetnjica od cca 20 km, a za što je već izrađena projektna dokumentacija. Želja je da se i na hrvatskoj strani Kupe pokrene turizam otvaranjem pristupa rijeci izgradnjom šetnice, na čijoj se dionici nalazi i Frankopanski Kaštel kojeg treba obnoviti kada se riješe imovinsko-pravni odnosi.

U sklopu službenog posjeta Gorskom kotaru, ministar Cappelli također je obišao najpoznatije izletište u okolici Vrbovskog - kanjon Kamačnik smješten uz istoimenu rječicu te planinarski dom Kamačnik.  Na ulazu u kanjon Kamačnik planira se izgraditi Centar za posjetitelje, za što se trenutno izrađuje projektna dokumentacija. U planu je uređenje planinarskog doma s proširenjem ponude, što će svakako pozitivno utjecati na razvoj u turističkom smislu, ali i na zadržavanje lokalnog stanovništvo na tom goranskom području.

Ministar je nakon obilaska Vrbovskog posjetio Delnice gdje se susreo s gradonačelnikom Ivicom Kneževićem te je posjetio turističke znamenitosti tog grada, kao što su Park i Selo Bake Mraz, hotel Risnjak te tunel u Grabnju. Nakon obilaska Delnica ministar Cappelli posjetio je i obnovljeni Mali planinarski dom „Sušak“ na Platku koji je od nedavno ponovo u funkciji te za sada prima samo izletnike i planinare.

Ministar Cappelli pohvalio je inicijative i nastojanja gradova i općina gorskog područja Primorsko-goranske županije te najavio veću pomoć u razvoju turizma tog područja s nacionalne razine. Prošlih je godina kroz program „Fond za razvoj turizma“ u projekte Gorskog kotara uloženo nešto više od milijun i pol kuna, dok je istovremeno za poduzetnike sa ovog područja kroz program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ uloženo 344 tisuća kuna.

„Hrvatska više nije destinacija samo sezonskog karaktera, već ulazimo u period produljenja turističke sezone, a što potvrđuje činjenica da smo u posljednjem kvartalu 2016. godine imali rast stranih turista od čak 30 posto. Svakako ću se zalagati za ravnomjerniji turistički razvoj Hrvatske, a da bismo to poduprli krećemo i s pripremom projekta CRO kartice koja će omogućiti povećanu potrošnju, a time i veće zapošljavanje.“

Ministar je tom prilikom naglasio da će se od 2018. godine primjenjivati i CRO kartica koja će sigurno biti velik poticaj domaćim gostima da tijekom cijele godine posjete Gorski kotar, Platak i ostala gorska područja jer je riječ o cjelogodišnjim destinacijama.

S obzirom da je u 2017. godini u proračunu Ministarstva turizma planirano dodatnih pet milijuna kuna za projekte s turistički nerazvijenih područja, odnosno kontinentalnog dijela Hrvatske, ministar Cappelli pozvao je tom prilikom Gorane da kandidiraju kvalitetne projekte i na taj način dodatno pridonesu razvoju planinskog turizma na tom području.


Reci što misliš!