Događaji

Iskustvo Zemljana

Prijatelji životinja pozvali sve da povodom Dana prava životinja ne zatvaraju oči pred nasiljem nad životinjama

Prijatelji životinja pozvali sve da povodom Dana prava životinja ne zatvaraju oči pred nasiljem nad životinjama
Prijatelji životinja

Izvedbom performansa ''Iskustvo Zemljana'' (The Earthlings Experience) Hrvatska se pridružila Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Švedskoj, Danskoj, Americi, Kanadi, Australiji i brojnim drugim državama u kojima je takav performans ranije izveden

Nekoliko desetaka aktivista odlučilo je posvetiti Međunarodni dan prava životinja poticanju na gledanje filma ''Zemljani'' (Earthlings). Vođeni mišlju: ''Ako mi koji imamo znanje i spoznaju ne proslijedimo poruku i otvorimo drugima oči, tko će?'', odlučili su se oboružati prijenosnim računalima i tabletima te scenama iz nagrađivanog filma o ljudskom odnosu prema životinjama.

Aktivisti u crnoj odjeći simbolično su nosili bijele maske kako svojim emocijama i suzama ne bi skrenuli pozornost s ekrana ispred njih. U performansu su najvažniji bili ekrani i ono što se moglo vidjeti na njima. Film ''Zemljani'' dojmljiv je dokumentarac koji prikazuje skrivene snimke svakodnevnih praksa iz industrija koje iskorištavaju životinje – uzgajivačnica, klaonica, cirkusa, vodenih parkova i sl. ''Zemljani'' su zaslužni za promjenu životnih navika milijuna ljudi diljem svijeta i zbog jasno iznesenih činjenica trebaju ga vidjeti svi kojima je imalo stalo, kao i oni kojima nije.

Izvedbom performansa ''Iskustvo Zemljana'' (The Earthlings Experience) Hrvatska se pridružila Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Švedskoj, Danskoj, Americi, Kanadi, Australiji i brojnim drugim državama u kojima je takav performans ranije izveden. Sve koji nisu sigurni trebaju li pogledati film mogu nadahnuti riječi redatelja Shauna Monsona koji objašnjava zašto je bitno ne bježati od istine i ne zatvarati oči pred scenama nasilja nad životinjama: ''Ne smijemo odbiti vidjeti očima ono što životinje moraju trpjeti tijelima''.

Ono na što film ''Zemljani'' skreće pozornost i zbog čega se diljem svijeta već gotovo 30 godina obilježava Međunarodni dan prava životinja jest činjenica da ovaj planet dijelimo s drugim životinjskim vrstama. Svi smo mi Zemljani i imamo pravo na život bez iskorištavanja i držanja u ropstvu. Prijatelji životinja pozivali su sve da povodom Međunarodnog dana prava životinja pogledaju film ''Zemljani'' te da se zamisle nad postupcima čovječanstva prema svojim sustanarima.  

Svi koji nisu bili na izvedbi performansa mogu pogledati film na www.prijatelji-zivotinja.hrwww.youtube.com/afcroatia


Reci što misliš!