Događaji

Avantura na Pašmanu

"Škraping 2017": Očekuje se preko 1500 natjecatelja

Dino Stanin/PIXSELL

U Maloj vijećnici Doma županije u četvrtak je najavljena sportsko-turistička manifestacija "Škraping Tkon – otok Pašman 2017“ koja će se održati 4. ožujka 2017. godine

Na predstavljanju Škrapinga bio je i župan Stipe Zrilić koji je pohvalio organizatore ovog važnog projekta jer on, kako je naglasio, prije svega jača turističku ponudu otoka Pašmana, Općine Tkon, ali i Zadarske županije.

„Škraping objedinjuje i kulturu i sport, to je spoj za održivi razvoj otoka, a jedinstvene škrape Pašmana i ovako dobar organizacijski tim te gostoljubivi otočani, jamstvo su originalnog proizvoda“, istaknuo je župan dodajući kako ova manifestacija promovira otok Pašman i Zadarsku županiju otvarajući ujedno selektivne oblike turizma. „Mi smo ove godine prešli 11 i pol milijuna noćenja što je nekada bio samo san. Prije 10 –ak godina imali smo upola manje noćenja, a nadam se da ćemo i u 2017. godini biti uspješni.“, rekao je župan.

Škraping - međunarodna treking utrka je kombinacija snalaženje u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu te je podijeljena u tri kategorije; Ultra od cca 45 km koja je namijenjena iskusnim sportašima, Challenger od cca 25 km koja upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti tu je i Active, cca 12 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni Park Kornati kao i na cijeli Zadarski arhipelag.
Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobila prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Prošlogodišnji Škraping pohodilo je preko 1.300 trkača iz 11 europskih zemalja. Na narednom dvanaestom Škrapingu očekuje se još veći odaziv te dolazak oko 1.500 natjecatelja.

Posljednje četiri godine u teamu Gorske službe spašavanja-stanica Zadar, koja svake godine brine za sigurnost naših natjecatelja, sudjeluje i Stipe Božić, poznati hrvatski alpinista i veliki prijatelj Škrapinga koji je ujedno i sportski direktor utrke.

Osim glavnog događaja, utrke Škraping 4. ožujka 2017. godine, cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: predstave, edukativna predavanja, izložba slika, predstavljanje knjige, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl.

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda koji će se održati u subotu i nedjelju te je po broju izlagača nositelja oznake HOP najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj koji je i zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima.

Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka nositelja oznake HOP. Podsjećamo, proizvođači sa otoka Pašmana dosad su osvojili 40 oznaka HOP, od čega ih je iz Tkona 20 nositelja.
Dan poslije utrke, u nedjelju 05. ožujka održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša. Očekuje se da će sudjelovati 120 malih Škrapera iz 10 vrtića Zadarske Županije.

Osim sportsko-turističkog, Škraping ima u humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava biti doniran Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.

Glavni cilj utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima te se možemo pohvaliti da svake godine iznova dokazujemo uspješnost i kvalitetu.

Također, Škraping ima za cilj i podizanje samopouzdanja i buđenje interesa otočana za sport, kao i upoznavanje javnosti s mogućnostima ljudskih i prirodnih resursa otoka Pašmana za organiziranje sportskih i kulturnih aktivnosti, u svrhu obogaćivanja i promoviranja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima te podizanje svijesti o očuvanju okoliša, prirodnih ljepota i tradicionalnih vrijednosti i kulturne baštine otoka Pašmana.

Škraping je postao otoku prozor u svijet i način na koji se otok može povezati sa svijetom.


Reci što misliš!