Sve češće prisutna salomonela
Konferencija o hrani: Higijena je važna, perite ruke
Kako bi se informirala javnost, ali i pružile smjernice i prijedlog za unaprjeđenje sustava, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" organizirao je konferenciju "Sigurnost hrane".
Tijekom konferencije pokrivena su sva važna područja vezana uz sigurnost hrane, a obuhvaćeni su sanitarni nadzor proizvodnje hrane, nadzor hrane animalnog podrijetla, kontrola na globalnoj razini, primjeri dobre prakse, a sama je konferencija zaključena prijedlogom pravilnika i rješenja.
Uzročnici salmoneloza, u koju spada i salmonela, vrlo su rasprostranjeni u prirodi, a radi se o bakterijama koje su paraziti crijeva različitih životinja. Bez obzira što je riječ primarno o parazitima crijeva životinja i čovjeka, one mogu iz crijeva prijeći u krvnu struju i rasprostraniti se po cijelom organizmu.
Kada je riječ o ljudima, za nas su važne upravo one salmonele koje su paraziti životinja, a ne čovjeka, jer se prenose namirnicama životinjskog podrijetla, poput jaja i proizvoda od jaja, mesa i mesnih prerađevina te mlijeka i mliječnih proizvoda.
Ono što svi savjetuju građanima je da peru ruke, posuđe i daske za rezanje prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima, te prije jela.
"Važno je provjeriti i rok trajanja i pridržavati se uputa o čuvanju, a lakopokvarljivu hranu u što kraćem roku pospremiti u hladnjak", napomenula je dr.sc. Ivančica Kovaček iz NZZJZ 'Dr. Andrija Štampar'.
Podsjetimo, najčešći oblik salmoneloze akutni je gastroenteritis, odnosno upala sluznice gastrointestinalnog trakta. Simptomi bolesti se javljaju 12 do 48 sati nakon jela, a oni su zimica, treskavica, vrtoglavica, bol u trbuhu i temperatura koja se penje i do 40°C.
Uz sve to javljaju se i mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev, a nakon razvoja simptoma bolesti klonulost, žeđ i pospanost. Ukoliko posumnjate na salmonelozu, svakako potražite pomoć liječnika, jer u težim slučajevima ove bolesti može doći do ozbiljnih komplikacija.
Vezane vijesti
-
Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva SKUŠA FILETI u suncokretovom ulju 125g.
-
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u srijedu je uoči užeg kabineta Vlade izjavio da s obzirom na pandemiju i sve izazove koje ona nosi u ovom trenutku još nije na stolu snižavanje stope PDV-a na hranu, no o tome se razmišlja.
-
Ministarstvo poljoprivrede u subotu je izvijestilo potrošače o opozivu tri vrste sladoleda u pakiranju od 2,5 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
-
Hrvatski građani za stanovanje i hranu troše 34 posto svojih prihoda, a u Europskoj uniji na hranu više troše jedino Rumunji, piše u utorak Večernji list.
Izdvojeno
-
Suho, uz promjenjivu naoblaku, ujutro i mjestimičnu sumaglicu, u unutrašnjosti i maglu, te najnižu temperaturu zraka od 5 do 8 °C, dok će uz more biti uglavnom 11, 12 °C. Poslijepodne također iznadprosječno toplo - između 14 i 18 °C.
-
Otkriće antibiotika jedan je od najvećih medicinskih otkrića 20. stoljeća. Prije antibiotika, porođaj, infekcija mokraćnog sustava ili obična posjekotina mogli su dovesti do smrti od infekcije.
-
U tijeku je javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Potočnica na otoku Pagu (grad Novalja).
-
Policija je i proteklog vikenda na zadarskim prometnicama provodila pojačani nadzor prometa, a u akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.