Događaji

Pojeftinjenje od 15 do 20 posto

Plin za kućanstva trebao bi uskoro pojeftiniti

Plin za kućanstva trebao bi uskoro pojeftiniti

Od 1. travnja plin za kućanstva znatno će pojeftiniti, objavila je Hrvatska radiotelevizija, navodeći da joj je ta vijest potvrđena u Ministarstvu gospodarstva.

Prijedlog po kojemu bi plin trebao od 15 do 20 posto jeftiniji, upućen je svim regulatornim tijelima i naći će se na sjednici Vlade za dva tjedna, navodi HRT.

Prema odlukama koje priprema Ministarstvo gospodarstva, nove cijene počet će vrijediti od 1. travnja i bit će aktualne od 1. listopada ove godine ili do 1. travnja iduće godine, objavio je neslužbenu informaciju portal Energetika-net. Navodi da je razlog za tako značajan pad cijene velik pad veleprodajnih cijena plina u Europi, koje s odmakom prate pad cijena nafte. 

Stoga će INA sniziti cijenu po kojoj plin prodaje HEP-u, a slijedom pada cijene po kojoj od HEP-a nabavljaju plin, opskrbljivači će morati smanjiti i cijene za krajnje kupce u kategoriji kućanstava.  

Ina je do travnja 2015. HEP-u plin za potrebe kućanstava prodavala po 1,71 kuna po prostornom metru, da bi to odlukom Vlade zatim palo na 1,59 kuna po prostornom metru. Iako su cijene plina u Europi u međuvremenu dosta pale, ta cijena plina nije se mijenjala, navodi Energetina-net.

Napominje i kako vrijeme trajanja državnog utjecaja na cijene plina ovise o mišljenju Europske komisije koja traži liberalizaciju tržišta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.