Događaji

Povećan co2

Zeleni traže trajno odustajanje od Plomina C

 Zeleni traže trajno odustajanje od Plomina C

Udruge Zelena Istra i Zelena akcija pozivaju javnost na potpisivanje on-line peticije kojom se od predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića i njegove Vlade zahtijeva trajno odustajanje od zdravstveno i okolišno štetnog te ekonomski neisplativog projekta izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C.

''Upozoravamo na brojne razloge zbog kojih je potrebno odustati od Plomina C. Znamo da bi tijekom 40 godina rada termoelektrana Plomin C na ugljen prouzročila čak tisuću slučajeva prijevremen smrti te bi negativno utjecala na povećanje emisija CO2 i doprinijela problemu klimatskih promjena. Savim je izgledno da bi izgradnja novog bloka termoelektrane u Plominu na ugljen stvorila i potrebu za većim količinama štetnog uvoznog ugljena,'' kaže Dunja Mickov, aktivistica Zelene Istre.

"Znamo da uvozni ugljen dolazi iz zemalja poput Kolumbije gdje eksploatacijaugljena dovodi do kršenja ljudskih prava, problema nestašice vode i nasilnih deložacija."

Budući da je nova Vlada kao jednu od smjernica djelovanja uvela "privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana", pravi je trenutak da zatražimo i trajno odustajanje od Plomina C, poručuje Dunja Mickov iz Zelene Istre, a potpisi čije prikupljanje traje do kraja lipnja bit će predani Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću, Ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću te Predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede Perici Jukiću.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.