Događaji

Prosvjed protiv zabrane pobačaja

U Poljskoj tisuće prosvjednika protiv zabrane pobačaja

U Poljskoj tisuće prosvjednika protiv zabrane pobačaja
Patrik Macek/PIXSELL

Tisuće ljudi su u subotu prosvjedovale u središtu Varšave protiv nacrta zakona kojim bi se gotovo potpuno zabranio pobačaj u Poljskoj, gdje je i sada na snazi jedan od najstrožih zakona Europske unije na tom polju.

 

"Postojim, mislim, odlučujem!", izvikivali su sudionici tog, kako su ga nazvali, "Hoda za dostojanstvo" u kojemu su neki nosili transparente na kojima je pisalo: "Prava žene su ljudska prava".

Prosvjede je organizirala skupina "Dziewuchy Dziewuchom" (Žene za žene) koja je početkom godine otvorena na Facebooku a trenutačno ima više od 100.000 članova.

Sadašnji poljski zakon iz 1993. dopušta prekid trudnoće u samo tri slučaja: opasnosti za zdravlje i život majke, teške i nepovratne malformacije ploda i trudnoće koja je nastala kao rezultat silovanja ili incesta.

Nekoliko organizacija koje se protive pobačaju podnijelo je u parlamentu, uz potporu utjecajne Katoličke crkve i konzervativaca na vlasti, još restriktivniji tekst koji će , ako se prihvati, dopustiti pobačaj samo ako je riječ o ugroženosti majčina života. Usto se kazna za ilegalni prekid trudnoće koja je sada dvije godine zatvora, povećava na pet godina.

Da bi parlament raspravljao o tom prijedlogu, mora dobiti 100.000 potpisa, što će potrajati do kraja lipnja, rekli su predlagači.

Po anketi objavljenoj u ožujku, 51 posto Poljaka je za liberalizaciju sadašnjeg zakona.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.