Događaji

Bruxelles: Sljedeći tjedan summit čelnika zemalja članica EU

Bruxelles: Sljedeći tjedan summit čelnika zemalja članica EU

Sljedeći tjedan u Bruxellesu će se održati summit čelnika zemalja čelnica EU-a, a prvi put održat će se i neformalni summit bez britanskog premijera nakon što su britanski birači glasovali za izlazak iz Europske unije.

Posljedice britanskog referenduma i početak procesa rastave od EU-a bit će glavna tema sljedeći tjedan, a tome je posvećena i izvanredna plenarna sjednica Europskog parlamenta.

U utorak i srijedu se održava sastanak Europskog vijeća, koji se inače trebao održati prošli tjedan, ali je odgođen za sljedeći zbog britanskog referenduma. Europsko vijeće čine šefovi država ili vlada zemalja članica, predsjednik Komisije i predsjednik Europskog vijeća, koji predsjedava i priprema sastanke na vrhu.

Summit počinje u utorak poslije podne tradicionalnim obraćenjem predsjednika Europskog parlamenta članovima Europskog vijeća.

Nakon toga na prvoj radnoj sjednici čelnici će baviti svim pitanjima koji nisu vezani uz britansku odluku - obratit će im se glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji će govoriti o suradnji s EU-om, a predsjednik Europske investicijke banke Werner Hoyer predstavit će svoju inicijativu za južno susjedstvo i zapadni Balkan. Čelnici će također usvojiti zaključke o migracijama, zapošljavanju, rastu i konkurentnosti te vanjskim odnosima.

Tijekom radne večere raspravljat će se o ishodu britanskog referenduma s premijerom Davidom Cameronom.

U srijedu će se na neformalnom sastanku okupiti čelnici 27 zemalja članica kako bi razgovorali o praktičnim posljedicama britanskog odlaska i budućnosti EU-a s 27 članica.

Britanski premijer David Cameron najavio je da će podnijeti ostavku nakon ljeta te istaknuo da je na njegovu nasljedniku da započne pregovore s EU-om o "razvodu braka". S druge strane, čelnici europskih institucija ističu da je to neprihvatljivo i da te pregovore treba započeti što prije kako bi se maksimalno skratilo vrijeme neizvjesnosti.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna je službeno obavjestiti ostale članice i nakon te službene obavjesti počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Međutim, Ugovor ništa ne kaže kada ta zemlja mora poslati službenu obavjest.

I ministri vanjskih poslova šest zemalja utemeljiteljica EU-a, koji su se u subotu okupili u Berlinu, pozvali su Veliku Britaniju da to učini što prije.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncke najavio je da Britanija neće imati nikakva popusta kada EU bude s njom pregovorala kao s trećom zemljom. Juncker je u intervjuu za njemački dnevnik Bild optužio Camerona za ovakav ishod. "Ako se netko od ponedjeljka do subote žali na Europu, nitko mu neće vjerovati kada u nedjelju kaže da je uvjereni Europljanin", kaže Juncker.

U utorak prijepodne u Bruxellesu će se okupiti zastupnici Europskog parlamenta na izvanrednoj plenarnoj sjednici te raspravljati i glasovati o rezoluciji o ishodu britanskog referenduma i posljedicama za EU.

U ponedjeljak i utorak u Luxembourgu se sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva na redovitom sastanku.

U petak, 1. srpnja, Slovačka preuzima rotirajuće predsjedništvo od Nizozemske.

Uloga rotirajućeg predsjedništva nije toliko istaknuta nakon uvođenja funkcije stalnog predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, ali ipak ima svoju težinu jer predsjedavajuća zemlja vodi pregovore o usklađivanju zakonodavnih prijedloga u institucijama EU-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.