Događaji

Stare rane

Kornatska tragedija: Nakon 9 godina opet ispočetka

Kornatska tragedija: Nakon 9 godina opet ispočetka

Suđenje za najgoru vatrogasnu tragediju u Hrvatskoj, u kojoj je na Kornatima 30. kolovoza 2007. smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a stravičnu nesreću s teškim ozljedama preživio Frane Lučić, kreće ispočetka. Na Županijskom sudu u Zadru počelo je pripremno ročište u obnovljenom sudskom postupku, doznaje Radio Zadar .

"Šest godina od stradanja vatrogasaca , u rujnu 2013., zadarski županijski sud objavio je nepravomoćnu presudu Draženu Slavici koji je oslobođen po svim točkama optužnice. Obrazlažući odluku predsjednik sudskoj vijeća Boris Babić kazao je da krivnja leži u cijelom sustavu koji nije bio spreman za spašavanje, a Slavičina krivnja nije utvrđena.  Žao mi je što se istina nije doznala a moji kolege su stradali", kazao je tada Slavica.

U travnju ove godine Vrhovni sud međutim ukida presudu zbog proceduralne pogreške. Naime zbog težine kaznenog djela i moguće kazne koja je iz toga proizlazila Slavici je trebalo suditi peteročlano sudsko vijeće, a ne tročlano kako je to bio slučaj. Uoči današnjeg pripremnog ročišta Slavica je o očekivanjima od ponovljenog procesa novinarima samo kratko kazao:

Što i dosad, istina da iziđe na vidjelo i da se ova trakavica riješi.

Danas i sutra optužba i obrana predstavit će svoje dokazne prijedloge. Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović:

"Trenutno zastupnik optužbe iznosi dokazne prijedloge, a mi vam više ne možemo reći jer je sjednica nejavna. Nastavak je još i dalje s njegovim dokaznim prijedlozima,a sutra ćemo vjerojatno mi."  

Na ročište su stigli i roditelji žrtava koji i dalje traže istinu za svoje najmilije. No ni ovog puta nisu optimistični. Ivica Strikoman, otac poginulog vatrogasca Hrvoja Strikomana

"Od istine nećemo doznati ništa,a ovo što se tiče samoga Slavice to će odraditi državni odvjetnik i ponovno Vrhovni sud."

Tijekom gotovo trogodišnjeg suđenja ispitano je 165 svjedoka te su pročitane tisuće stranica stručnih vještačenja, na za obitelji žrtava mučnim ročištima. Hoće li suđenje, koje bi trebalo početi u rujnu i kojeg će ovog puta voditi sudac Boris Radman trajati kraće, znat će se nakon pripremnog ročišta koje bi trebalo trajati do srijede.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.