Događaji

Nove restrikcije

Slovenija ide u nova ograničenja prava na referendum

Slovenija ide u nova ograničenja prava na referendum
Nel Pavletic/PIXSELL

Slovenska vlada želi uvesti nove restrikcije koje će ograničiti mogućnost raspisivanja referenduma, da bi, kako navodi, spriječila da se taj institut zlorabi.

Pravo na referendum nije apsolutno i potrebno je reagirati kad se zlorabi, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik parlamenta Milan Brglez, blizak suradnik premijera Mire Cerara i član njegove stranke.
Najavio je da će u proceduru dati vlastiti prijedlog zakona po kojemu bi građanska inicijativa u postupku za iniciranje referenduma morala predočiti 2500 potpisa ovjerenih kod bilježnika, a ne samo neovjerene podatke kao do sada.
Brglez je nedavno odbio raspisati referendume o više već prihvaćenih zakona u parlamentu koje je inicirala udruga slovenskih radnika koji rade u Austriji, a smatraju da ih vlada diskriminira jer porez na dohodak bez velikog umanjenja moraju plaćati i u državi gdje rade i u zemlji čiji su državljani jer je to ocijenio pritiskom na vladu i pokušajem iznude, odnosno manipuliranjem pravom na referendum.
"Prvo na referendum ne može biti apsolutno", kazao je Brglez, dodavši da mu je ustavni sud koji ima o tome jasne kriterije dao za pravo, te da vjeruje da će to potvrditi i Europski sud za ljudska prava kojemu su se radnici-migranti žalili na takvu njegovu odluku.
Zakonski propisi o referendumu u Slovenji su zadnjih godina više puta mijenjani, kako bi se ograničilo da građani odlučuju o zakonima koji su već prošli cijelu parlamentarnu proceduru.
Tako predmetom referendumskog odlučivanja više ne može biti pitanje čiji bi sadržaj u slučaju negativnog glasovanja mogao povrijediti ljudska ili manjinska prava.
To je odlučeno nakon što je zakon o većim pravima istospolnih zajednica na referendumu propao. Još prije toga, iz zakona o referendumskoj inicijativi izbačena je obveza da se raspiše referendum nakon što to zatraži trećina zastupnika u parlamentu, čime je spriječeno da vladajuću većinu u zakonodavnim potupcima blokira oporba.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.