Događaji

u ampulama za pripravljanje šlaga za kavu u kafićima

Mladi turisti diljem Jadrana drogiraju se plinom iz ampula za šlag, a policija ih može samo gledati

Mladi turisti diljem Jadrana drogiraju se plinom iz ampula za šlag, a policija ih može samo gledati

Britanci koji partijaju na festivalima elektronske glazbe na šibenskoj rivijeri, 'pucaju' se i ove godine dušičnim oksidom, plinom kojeg po cijeni od dvije – tri kune po komadu nabavljaju u ampulama za pripravljanje šlaga za kavu u kafićima, a na plesnom podiju ovog ljeta dozu prodaju za 50 ili 100 kuna, piše Šibenik.in.

Nakon zabave podovi klubova budu prepuni odbačenih ampula i balona u koje aparatom za šlag utjeruju plin i takvog ga prodaju publici željnoj 'šlagiranja' kakvo je u Britaniji zabranjeno, a u Hrvatskoj nije kriminalizirano jer taj plin nije na popisu droga.

Riječ je o prilično profitabilnom biznisu s obzirom da se u maloprodaji kutija s deset ampula prodaje za tridesetak kuna. Na partijima se, pak, za balon plina naplati i do sto kuna.

Ono što je najapsurdnije jest činjenica što policajci, koji na partijima upravo dolaze tražiti drogu, dilerima ampula ne mogu ništa jer ne krše zakon o zloporabi droga. Eventualno ih mogu teretiti za carinski prekršaj po Zakonu o nedozvoljenoj trgovini. Tako se dogodi da poneki inspektor Ministarstva financija, u lovu na (ne)izdavanje računa, divlje taksiste i prekršaje iz te domene, kazni i ponekog dilera plinom.

Na šibenskom području nisu to radili intenzivno kao primjerice na Zrću gdje je carina samo lani oduzela čak 3.566 ampula s plinom N2O, 915 balona i 27 dozera u koje se nataknu ampule i baloni u koje rasprskavaju plin.

Dušikov oksid, koji u Hrvatskoj koriste i u medicini, izaziva nakon udisanja osjećaj euforije i opuštanja, a ima onih koji dožive blage halucinacije. Efekt koji traje desetak minuta ovisi o mnogo faktora, karakteru konzumenta, stanju organizma i količini udahnutog plina, baš kao i kod bilo koje druge rekreacijske droge. Inhaliraju ga u kombinaciji s dosta alkohola i drugih partijanerskih droga, pa je efekt još jači i samim time opasniji za zdravlje. Nije stoga čudno što su Britanci zlouporabu dušikova oksida zabranili.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.