Događaji

Znanstvenici će lijek protiv viruska zike tražiti među postojećim lijekovima

Znanstvenici će lijek protiv viruska zike tražiti među postojećim lijekovima

Ekipa znanstvenika američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, sveučilišta John Hopkins te sveučilišta Florida na tragu je lijeku protiv virusa zike koji hara Latinskom Amerikom, Karibima te jugoistočnom Azijom, a sporadično i u Europi.

Razvoj i ispitivanje lijeka, prema navodima stručnjaka, mogao bi potrajati desetljećima, no Hongjun Song sa sveučilišta John Hopkins ističe kako zbog raširenosti epidemije vrijeme neumitno teče te kako hitno treba započeti s ispitivanjima potencijalnog lijeka.

Lijek, ističu znanstvenici s tri sveučilišta, trebao bi biti se naći u katalogu već postojećih lijekova.

Prema riječima Guo-Li Ming, neurologinje s medicinskog fakulteta sveučilišta John Hopkins, nužno je ispitivati učinke na virus putem već postojećih lijekova, budući testiranje novih lijekova traje predugo, a čovječanstvo nema vremena za takvo što.

Zika groznica, također poznata kao Zika virusna bolest, je bolest uzrokovana Zika virusom. Simptomi su slični Denga groznici, a u većini slučajeva nema nikakvih simptoma. Kada su simptomi prisutni obično uključuju vrućicu, crvenilo očiju, bol u zglobovima, glavobolju, te makulopapularni osip. Simptomi su obično blagi i traju manje od sedam dana.

Zika groznica uglavnom se prenosi ubodom komaraca Aedes vrste. Uz to je moguć i prijenos spolnim odnosom i transfuzijom krvnih pripravaka. Bolest se također prenosi s majke na dijete u maternici te uzrokuje mikrocefaliju. Bolest se dijagnosticira testiranjem krvi, mokraće ili sline na prisutnost virusne ribonukleinske kiseline za vrijeme trajanja simptoma.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.