Događaji

Stiglo 1,85 milijuna hodočasnika

Dronovi prate muslimanske hodočasnike na usponu na Arafat

Dronovi prate muslimanske hodočasnike na usponu na Arafat

Saudijske vlasti dronovima su u nedjelju pratile gotovo dva milijuna hodočasnika na usponu na svetu goru Arafat na vrhuncu hadža, u sklopu pojačanih mjera sigurnosti kojima se želi izbjeći prošlogodišnji stampedo.

Tada je po Rijadu stradalo gotovo 800 hodočasnika, a po nekim podacima i više od 2000, uključujući više od 400 Iranaca.

Hodočasnici se penju na svetu goru Arafat kod Meke gdje je Bog iskušavao Abrahamovu vjeru zapovjedivši mu da žrtvuje sina Išmaela i gdje je prorok Muhamed održao posljednju propovijed.

Saudijska Arabija objavila je da je na hadž ove godine došlo 1,85 milijuna hodočasnika, većinom stranaca.

Iranci nisu došli jer se dvije zemlje nisu uspjele dogovoriti.

Saudijska Arabija veoma drži do svoje uloge zaštitnika najsvetijih islamskih mjesta i organiziranja hodočašća, a to je uloga koju su ovaj tjedan iranske vlasti dovele u pitanje u okviru sve jačeg rata riječima oko postupanja u prošlogodišnjoj katastrofi.

Početkom tjedna iranski vrhovni vođa optužio je saudijske vlasti za ubojstvo hodočasnika u prošlogodišnjem stampedu. U odgovoru muftija Saudijske Arabije je rekao kako iranski čelnici nisu muslimani.

Nesreća 2015. u kojoj su dvije velike skupine hodočasnika skupa došle na raskrižje u mini, nekoliko kilometara istočno od Meke, na putu da izvedu ritual "kamenovanja vraga" u Jamaratu, bila je najgora tragedija koja se dogodila na godišnjem hodočašću u zadnjih 25 godina.

Saudijske vlasti su preuredile područje Jamarata nakon dva stampeda, 2004. i 2006., u kojima je poginulo stotine hodočasnika i učestalost takvih nesreća uvelike se smanjila nakon što je vlada potrošila milijarde dolara za moderniziranje i proširenje infrastrukture hadža i na tehnologiju nadzora mase.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.