Događaji

Retoriku pendreka i suzavca apsolutno neprihvatljivom ocijenio je ministar na odlasku

Šustar pozvao Borasa da se što prije očituje o Filozofskom

Šustar pozvao Borasa da se što prije očituje o Filozofskom

Ne smiruje se stanje na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a redaju se i osude skandaloznih izjava Željka Glasnovića o pobunjenim studentima. Retoriku pendreka i suzavca apsolutno neprihvatljivom ocijenio je ministar na odlasku Predrag Šustar. Također je pozvao zagrebačkog rektora Damira Borasa da se što prije očituje o situaciji na Filozofskom.

Simbolična akcija Plenuma ispred zgrade Filozofskog. Okupljanjem nazvanim ‘pet do 12‘ skupljali su donacije za rad Plenuma, no prvenstveno reagirali na službeno objašnjenje nedavnog angažiranja zaštitara na fakultetu, kaže nam jedna od sudionica.

"U akciji su se na majicama otiskivali slogani "Student, a ne terorist- profesor, a ne terorist" i "Lažomat". Odabrali smo te sloghane jer nas je dekan u više navrata nazvao teroristima i da smo masa koja prijeti njegovoj sigurnosti i zato su postavili zaštitare". Od fakultetskog Vijeća osporavanog Vlatka Previšića uspio je uvredama nadmašiti zastupnički izbor dijaspore, notorni Željko Glasnović. Studente Filozofskog na Facebooku je nazvao ‘boljševičkim sotonistima‘ i ‘titojugendom‘, pozvao da se situacija riješi pendrekom i suzavcem te otišao na misu za generale iz NDH. Besprizorna retorika zgrozila je uljuđenu Hrvatsku i užarila društvene mreže. Komentirao ju je i ministar na odlasku Predrag Šustar za HRT.

"Bilo kakav vid ekstremizma s bilo koje strane u jednom modernom građanskom društvu nikako ne smije biti pripušten. Tako da povišeni tonovi, prijetnje pendrecima, ne znam čime, s bilo čije strane, bilo kakvo nasilje, je nešto apsolutno nedopustivo u modernom građanskom društvu", rekao je Šustar. Šustar se očitovao i o stanju na Filozofskom, rekavši kako očekuje rektorovo očitovanje prije početka akademske godine. A ona počinje 3. listopada, za kada Plenum Filozofskog planira blokadu fakulteta ako ne dođe do smjene dekana Previšića. On je pak za JL odbacio optužbe o nezakonitom i autokratskom vođenju fakulteta, zaključivši da iza pobune stoji - SDP. Studentsko vijeće to je opovrgnuo, izjavom za javnost poručivši da je borba studenata i nastavnika sasvim opravdana, jer je demokracija zamijenjena autokracijom, a akademski uzusi - prijetnjama i zastrašivanjem.

"Stav Studentskog vijeća odražava stavove većine studenata, a u ovom pogledu to se odnosi na nužnost poštivanja temeljnih demokratskih procedura institucije...Krajnje je sramotno da se studente naziva poslušnicima različitih političkih stranaka te da ih se proziva ‘automatima koji lažu‘. Krajnje je sramotno da institucija ne može normalno i pravilno funkcionirati samo zato što njezin čelnik ne želi poštovati legitimne demokratske procedure".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.