Događaji

Riskiranje kineske osvete

Češki ministar i parlamentarci sastali se s Dalaj Lamom

Češki ministar i parlamentarci sastali se s Dalaj Lamom

Češki ministar kulture i nekoliko visokih parlamentarnih dužnosnika u utorak su održali privatni sastanak s tibetanskim duhovnim vođom u egzilu Dalaj Lama, riskirajući osvetu Kine s kojom Prag pokušava ojačati veze.

Dalaj Lama susreo s ministrom kulture Danielom Hermanom i zamjenicima predsjednika oba doma parlamenta tijekom posjeta Češkoj gdje prisustvuje godišnjoj konferenciji koju je pokrenuo pokojni Vaclav Havel, prvi predsjednik države koji je bio osobno povezan s tim 80-godišnjim duhovnim vođom i dobitnikom Nobelove nagrade za mir.

Herman i zamjenici donjeg i gornjeg doma parlamenta Jan Bartošek i Miluše Horska pripadaju Kršćanskim demokratima, manjoj stranci u centrističko-lijevoj koaliciji, a njihov sastanak s Dalaj Lamom označen je kao privatan.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako vlada slijedi politiku koja poštuje kineski suverenitet i teritorijalni integritet, te da podržava otvaranje dijaloga između kineskih vlasti i tibetanske zajednice.

Kina uglavnom napada države koje priznaju Dalaj Lamu kojega optužuju za poticanje nezavisnosti Tibeta od Kine.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova tako je u ponedjeljak priopćilo kako će se osvetiti slovačkom predsjedniku Andreju Kiski zbog susreta s tibetanskim vođom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.