Događaji

Pokret otoka organizira akciju

Čujete li svoje otoke?

Čujete li svoje otoke?

Ovu nedjelju, 23. listopada, na splitskoj Rivi će se od 12 do 14 sati održati javno predstavljanje društvene platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka – Pokret otoka i performans “Čujete li svoje otoke?”

Pokret otoka - društvena platforma za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, ovu će nedjelju, 23.listopada 2016., od 12 do 14h na splitskoj Rivi održati javno predstavljanje  platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka - Pokret otoka - i performans "Čujete li svoje otoke?", kojim će se završiti dvodnevni događaj Pokret Pokreta, otpočeo dan prije, 22. listopada 2016. 

Pokret Pokreta organiziran je kao brodsko putovanje preko četiri srednjodalmatinska otoka Šolte, Brača, Hvara i Visa -  koje okuplja preko 80 sudionika na kreativnom definiranju potreba i stvaranju ideja, s ciljem pozitivnih promjena u otočnom i širem otočnom okruženju.

 Na povezivanju će, osim otoka domaćina, sudjelovati i predstavnici Korčule, Lastova, Mljeta, Prvića, Silbe te poluotoka Pelješca.

Pokret otoka neformalna je inicijativa nastala kao odgovor na potrebu aktivnih pojedinaca/otočana te potreba njihovih organizacija za umrežavanjem i suradnjom u nastojanjima da podignu kvalitetu života na otocima. Isto tako, Pokret otoka se javlja kao lokalni odgovor na europsko i globalno osvještavanje potrebe za odgovornim i održivim upravljanjem prirodnim i ljudskim resursima. Nastao u listopadu 2015. godine, Pokret otoka je u posljednjih godinu dana uspio okupiti i povezati niz hrvatskih otoka, otočana i raznih otočnih, nacionalnih kao i međunarodnih organizacija. Međuotočna i međusektorska mreža koju Pokret otoka želi razviti, u prvom bi razdoblju djelovanja nastojala riješiti problem fizičke udaljenosti i nepovezanosti među otocima, te kroz virtualnu platformu, koja uključuje trenutne i buduće aktivne pojedince i organizacije, radila na povezivanju i jačanju bogatih potencijala otoka. Čitavo djelovanje Pokreta otoka nastalo je u želji za razvojem otoka koje zadovoljava potrebe današnjice, ali i naglašava odgovornost prema resursima budućih generacija. Takvim odnosom prema društvu, Pokret otoka želi pokazati kako otoci i otočno stanovništvo imaju potencijal da sami budu generatori pozitivnih promjena: takvi otočani već i postoje, a ovo dvodnevno povezivanje otoka i događaj na splitskoj Rivi bit će prilika za njihovo upoznavanje i pridruživanje platformi.

Pokret otoka poziva na sudjelovanje u događaju na splitskoj Rivi (ispred zgrade Splitske banke) i na podršku inicijativi koja zagovara odgovorni razvoj jednog od najvećih bogatstava Hrvatske - naših "škoja". Čujte svoje otoke!

Organizatori ovog događaja su inicijativa Pokret otoka, umjetnička organizacija BESA (otok Vis), Savez PlatFORma (otok Hvar) i Savez udruga Clubture (Zagreb), uz partnere udrugu Buđenje (otok Šolta), tvrtke Best of Brač (otok Brač) i Moreplovac (Split), te financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova, Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva, Grada Zagreba i LAGa Škoji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.