Događaji

Loša infrastruktura, nedostatak sportskih objekata

Split: Stanovnici Mejaša prosvjedovali zbog komunalnih problema

Split: Stanovnici Mejaša prosvjedovali zbog komunalnih problema

Predsjednik Vijeća Gradskog kotara Mejaša Vice Mihanović istaknuo je kako u 21. stoljeću nemaju nijedno javno sportsko igralište, branku ni koš, da im je promet kroz kotar užasan, da imaju projekt poticane stanogradnje s više od 700 stanova, a do tih zgrada dolazi se prometnicama starijim od 70 godina na kojima se ne mogu mimoići dva automobila.

"Problem je i nedostatak pješačkog nathodnika u Vukovarskoj ulici, a dosad je troje djece našeg kotara srušeno na cesti. Imamo naselje Bilice koje je prije 70 godina imalo dva spoja s glavnom cestom, a danas nema nijedan. Cijelo naselje Smokovik odsječeno je od Mejaša, a ljudi na cestu izlaze preko benzinske postaje. Osnovna škola ponovno radi u tri smjene, a kako imamo 820 djece, dio njih autobusima odlazi u školu u mjesni odbor Sv. Kaju", rekao je te dodao da je na Mejašima - s obzirom na broj stanovnika - u Hrvatskoj najviše djece, a nema vrtića ni škola.

Mihanović je također rekao da traže hitnu sanaciju odlagališta otpada Karepovca jer je bivši gradonačelnik Željko Kerum novac namijenjen za sanaciju potrošio u izgradnju Zapadne obale, a današnji gradonačelnik Ivo Baldasar čak 526 tisuća kuna na festival Ultru.

Mjerna postaja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na Karepovcu izmjerila je u zraku 26 puta veće vrijednosti sumporovodika od dopuštenih, što je dokaz da se stanovnike sustavno truje, rekao je Vice Mihanović.

Gradonačelniku Ivi Baldasaru poručio je da Split nije samo centar grada te da ih - ako kao grad prijatelj djece ne želi postati grad prijatelj djece s Mejaša - proglasi područjem od posebne gradske skrbi i tako im pokuša pomoći zakonskim putem.
"Mejaši su posljednjih deset godina najveće splitsko gradilište, a od komunalnih doprinosa, naknade i legalizacije grad je uprihodio više od 200 milijuna kuna. Tražimo da se poštuje zakon i da se ta sredstva ciljano vrate na Mejaše", poručio je Mihanović i dodao kako su za takvo stanje na Mejašima podjednako krive sve stranke koje su dosad vodile grad.

Članica Vijeća roditelja Osnovne škole Mejaša Katija Bikić istaknula je da su im svima prioritet djeca u prometu. "Da se do sada ništa nije napravilo, govori to što su neki pješački prijelazi postavljeni na neodgovarajućim mjestima i da nema semafora, zbog čega roditelji moraju djecu pratiti u školu. Škola je prepuna, pa tako za godinu dana neće moći primiti ni pola u odnosu prema ovoj godini, a za dvije godine možda će biti i zatvorena vrata svoj djeci. Želimo podršku i da se naši problemi konačno počnu rješavati kako bismo spriječili buduće probleme", rekla je Bikić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.