Događaji

Traži se zabrana spaljivanja otpada u cementarama

Zelena akcija i 54 organizacije svijeta upozoravaju na štetnost spaljivanja otpada u cementarama

 Zelena akcija i 54 organizacije svijeta upozoravaju na štetnost spaljivanja otpada u cementarama

Zelena akcija upozorila je u utorak u zajedničkom priopćenju s 54 nevladine organizacije svijeta na štetnost spaljivanja otpada u cementarama te tvrdi kako je to u planu i u Hrvatskoj pa zbog toga provodi aktivnu kampanju s mrežom udruga i građanskih inicijativa "Zero Waste Hrvatska".

Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traže da Planom gospodarenja otpadom, koji je na javnoj raspravi, zabrani spaljivanje otpada te potakne njegovo odvajanje, ponovnu uporabu i recikliranje.

"Prikazivanje spaljivanja otpada u cementarama kao obnovljivog izvora energije čisti je primjer 'greenwashinga' (dezinformacija koju organizacija širi da bi stvorila sliku o sebi kao onoj koja se odgovorno ponaša prema okolišu i njegovoj zaštiti) jer je ono potpuno neekološko s obzirom na to da se njime uništavaju vrijedne sirovine čije recikliranje štedi mnogo više energije i resursa, a cementare su i jedan od velikih uzročnika klimatskih promjena jer emitiraju velike količine CO2", navode u priopćenju.

Upozoravaju i da spaljivanje otpada u cementarama uzrokuje zdravstvene tegobe ljudi s obzirom na to da se njime oslobađaju velike količine najotrovnijih kemijskih spojeva, poput dioksina, furana i teških metala, koje filtri u cementarama ne mogu zaustaviti.

Zelena akcija i 54 nevladine organizacije svijeta vjeruju da je otpad resurs kojim se mora postupati u skladu s hijerarhijom gospodarenja otpadom, pri čemu su prioritetne mjere prevencije te ponovne uporabe, recikliranja i redizajniranja otpada.

U vezi s povećanim korištenjem otpada radi proizvodnje cementa i znatnim utjecajem te prakse ima na lokalne zajednice diljem svijeta, spaljivanje otpada u cementnim pećima nije rješenje za klimatske promjene i gospodarenje otpadom, nego prijevara cementne industrije koju treba spriječiti što prije, ističu nevladine organizacije. Poručuju kako je prioritet očuvanje resursa slijedeći hijerarhiju gospodarenja otpadom u skladu s legislativom Europske unije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.