Događaji

Štrajk u SC-u

Sanacijski upravitelj SC-a Zagreb: Nema razloga za štrajk

Sanacijski upravitelj SC-a Zagreb: Nema razloga za štrajk

Sanacijski upravitelj Studentskog centra (SC) u Zagrebu Mirko Bošnjak u petak je poručio kako nema opravdanog razloga najavom štrajka uznemiravati studente i radnike SC-a Zagreb u kojem, kaže, unatoč postupku sanacije, prava radnika nisu ugrožena - plaće se isplaćuju na vrijeme.

 

"SC Zagreb, kao poslodavac, nije prekinuo postupak kolektivnog mirenja. Postupak kolektivnog mirenja prekinuli su jednostrano sindikati. U komunikaciji sa sindikatom pokušavamo smiriti tenzije i nastaviti postupak kolektivnog mirenja", istaknuo je Bošnjak.

Tvrdi kako "nema opravdanog razloga najavom štrajka uznemiravati studente i radnike SC-a Zagreb. Studentski centar postoji zbog studenata i obavezni smo studentima pružiti kvalitetnu uslugu".

"Postoje razni načini boriti se za prava radnika. Eventualno obustavljanje usluge prehrane studentima upitno je i kontraproduktivno", poručio je sanacijski upravitelj Studentskog centra (SC) u Zagrebu Mirko Bošnjak.

Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u zagrebačkom Studentskom centru (SC) najavili su štrajk za srijedu, 16. studenoga, jer nije potpisan već usuglašeni kolektivni ugovor (KU), te su poručili da će štrajkati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Predsjednica sindikalnog pregovaračkog odbora Biserka Sertić podsjetila je na konferenciji za novinare da su kolektivni pregovori počeli u lipnju prošle godine, a 14. srpnja ove godine, nakon 13 sastanaka, usuglašen je i obostrano prihvaćen tekst KU-a. No, nakon sjednice Sanacijskog vijeća SC-a, 12. rujna, stigla je pisana odluka u kojoj se kaže da KU mogu potpisati samo nakon završetka sanacije, što Sertić ocjenjuje apsrudnim jer, nakon sanacije, više neće biti Sanacijskog vijeća.

Sindikalci su pisali bivšem i sadašnjem premijeru i ministrima, kao i predsjedniku Sabora, da pomognu u rješavanju spora mirnim putem, no do danas ih nitko nije kontaktirao, pa su zaključili da je jedino štrajkom moguće osigurati potpisivanje KU-a.

Oko 70 posto zaposlenika SC-a je sindikalno organizirano, pa će se vidjeti kako će se moći organizirati posao u radnim jedinicama.

"Žao nam je što će studenti biti zakinuti, ali nemamo drugog izbora", poručila je Sertić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.