Događaji

U Gradskoj skupštini Zagreb

Učenicama Niki Barić i Nikolini Jelenić uručene nagrade Luka Ritz

 Učenicama Niki Barić i Nikolini Jelenić uručene nagrade Luka Ritz

U Gradskoj skupštini dodijeljene su nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost. Kao i svake godine, nagrade se dodjeljuju jednom učeniku osnovne i jednom srednje škole. Ovogodišnja osnovnoškolka dobitnica nagrade Luka Ritz je Nika Barić, učenica OŠ Kustošija.

Aktivna je u brojnim humanitarnim akcijama, no nagradu, kaže, nije očekivala.

"Radim s djecom s Down sindromom u taekwondo klubu Čigra, što mi jako puno znači. Promijenila sam svoj život od kada treniram s njima. S njima radimo svakakve vježbe i igramo se na treningu i svaki trening je sve ljepši i ljepši", rekla je Nika Barić. I ne samo to. Nika nesebično daruje svoju kosu udruzi Kosa ljubavi za djecu oboljelu od malignih bolesti. Srednjoškolka Nikolina Jelenić, učenica je Tehničke škole Ruđer Bošković. Za nagradu su je predložili ravnateljica i profesori.

"Volontirala sam u različitim akcijama. Najčešće smo u školi izrađivali nakit, skupljali novac za razne udruge, volontirala sam tako što sam izrađivala naočale za beskućnike, skupljali smo različita dobara za Udrugu Roma", ističe Nikolina Jelenić.

Veliki naklon za to što školarci rade, dao je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, koji je s gradonačelnikom Milanom Bandićem curama uručio priznanja. Nasilje je, kaže Mikulić, rak rana društva. Nasilje nije rješenje, no rješenje za nasilje postoji.

"Ovo nije problem pojedinca i nasilnicima treba pomoći, to je problem zajednice. Moramo vidjeti zašto dolazi do nasilja i moramo riješiti uzrok, a ne posljedicu. Tu su i dvije prošlogodišnje dobitnice nagrada. Veliko hvala i naklon za to što rade, treba imati veliko srce nesebično raditi za onoga kome treba zaista pomoć", ističe Andrija Mikulić. Nika i Nikolina primjer su tolerancije kakvom treba težiti svako društvo. Slijedom navedenog poslale su poruku vršnjacima.

"Htjela bih da svi budu sretni s ovime što rade sada, neka se uključe i pomognu", kazala je učenica.

"Nasilje nije jedini način da se riješi problem. treba razmisliti, dati savjet, naučiti iz ovoga da se to ne nagrađuje. To je štetno za našu okolinu", rekla je učenica. Osim priznanja, cure su dobile i novčanu nagradu, koja je osigurana iz proračuna Grada Zagreba.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.