Crna Kronika

200 tisuća eura

Uhićena prevarantica priznala kako su izvlačili EU novac preko kredita za gubitke u koroni

Uhićena prevarantica priznala kako su izvlačili EU novac preko kredita za gubitke u koroni
n1

N1 doznaje nove detalje iz zadnje akcije EPPO-a kojom su obuhvaćene četiri osobe i jedna tvrtka. Povezuje ih se s tri subvencijske prijevare i krivotvorenjem isprava kojima je europskim fondovima napravljena šteta od gotovo 200 tisuća eura. Taj su novac, kako doznajemo, osumnjičeni u ovoj aferi podijelili.

Jedna od uključenih u ovaj kanal izvlačenja europskog novca, prema informacijama do kojih smo došli, već je sve priznala istražiteljima. Opisala je kako su tražili kredite od agencije Hamag Bicro navodeći u zahtjevima da će europskim sredstvima plaćati uređenje lokala, nabavljati građevinske strojeve i opremu, plaćati dobavljače.

Svi ti troškovi navedeni u zahtjevima bili su prihvatljivi za financiranje.

Lažna dokumentacija

Tvrtka koja se javljala doista je imala određeni bonitet, odnosno njezino poslovanje prema dokumentaciji činilo se uredno. Međutim, ispostavit će se kasnije da je to bio samo paravan. Iza nje su, kako su otkrili europski istražitelji, stajali navodni kooperanti, sve redom firme koje su bile tek osnovane, bez ikakvog poslovnog iskustva, mahom s beskućnicima postavljenima za direktore.

Neki od osumnjičenika, kako su izjavili u svojim obrana, nisu ni znali u čemu točno sudjeluju. Opisali su kako su po nalogu glavnih aktera ovog slučaja osnivali firme i potpisivali poslovnu dokumentaciju. Računali su da se svi papiri za kredite koji su davani kao potpora za vrijeme pandemije neće detaljno provjeravati.

Potpore za gubitke u pandemiji

Europsko tužiteljstvo u rješenju o provođenju istrage tvrdi da je ova četvorka od 2019. do 2020. godine u tri navrata tražila financijske potpore malom i srednjem poduzetništvu što su financirane iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda (ESIF) – konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka uzrokovanih covidom-19.

U njima su, kako je jedna od uključenih i priznala, krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i potpuno nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje.

Jučer smo javili da je sav novac koji je isplaćen podizan s poslovnih računa u roku od 24 sata. Za sada je utvrđeno da je na taj način prouzročena šteta u iznosu od oko 197 tisuća eura budući da zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata moguća iz sredstava osiguranja.

I dok je istragom obuhvaćeno četvero osumnjičenih, za troje, koji nisu priznali krivnju, europsko tužiteljstvo zatražilo je određivanje istražnog zatvora. Županijski sud u Zagrebu prihvatio je zahtjev za dvoje osumnjičenih budući da postoji bojazan da bi mogli ponoviti kaznena djela i utjecati na svjedoke. Treći je pušten da se brani sa slobode.


Reci što misliš!