Crna Kronika

#192

Kradljivci "operiraju" po trgovinama i automobilima, policija savjetuje kako se zaštititi

Kradljivci
Ilustracija/PIXSELL

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave zadarske evidentirana je teška krađa, tri krađe, narušavanje javnog reda i mira te tri prometne nesreće u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena.

Osumnjičen za krađu iz trgovine

Policijski službenici Policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za krađu.

Sumnjiči ga se da je u 07.svibnja u Zadru, iz trgovine u ulici Hrvatskog sabora otuđio razne artikle, u čemu ga je spriječio zaštitar. 

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.

Teška krađa u Zatonu 

Tijekom vikenda u Zatonu je nepoznati počinitelj provalio u šator u vlasništvu turističke agencije odakle je otuđio kutnu garnituru te s otvorenog prostora zaštitne cerade.

Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća eura, a u tijeku je kriminalističko istraživanje  u svezi kaznenog djela  teške krađe.

Krađa ​na Obali kneza Domagoja

Sa subote na nedjelju, 06./07. svibnja, u Zadru na Obali kneza Domagoja, nepoznati počinitelj  je iz automobila u vlasništvu 41-godišnjaka otuđio novčanik s novcem i dokumentima, nakon čega je otuđenom bankovnom karticom na bankomatu neovlašteno podignuo novac. 

Materijalna šteta iznosi oko tisuću eura, a protiv nepoznatog počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.  

Jučer, 08. svibnja u Zadru, na području Poluotoka nepoznati počinitelj  je otuđio torbicu u vlasništvu 74-godišnje državljanke Kanade, do je u poslijepodnevnim satima na ulici Ante Starčevića iz torbice otuđen novčanik 58-godišnje državljanke Belgije. 

Ukupna materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog  krađa.

Savjeti za građane:

Kod kaznenih djela teške krađe provaljivanjem i krađa u osobne automobile u većini slučajeva provalnici podesnim predmetom provaljuju u unutrašnjost vozila, odakle otuđuju novčanike i dokumente vlasnika i korisnika automobila, novac, audio uređaje, mobitele, a obično su takvi predmeti ostavljani na vidljivom mjestu.

Stoga vlasnike vozila upozoravamo na samozaštitno ponašanje: 

  • zatvarajte i zaključavajte sva vrata i prozore kada napuštate automobil, pa bilo to i na kratko vrijeme,
  • zatvarajte i zaključavajte krovne prozore, ako ih imate na vozilu,
  • ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila.

Korisni savjeti kojima možete izbjeći krađe novčanika/torbica:

  • ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata
  • u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebi
  • ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje
  • nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje
  • torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga
  • novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta
  • ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad istim.

Reci što misliš!