Crna Kronika

SHIELD II

U međunarodnoj policijskoj akciji zaplijenjena tri milijuna uređaja za covid, "palo" troje Hrvata

U međunarodnoj policijskoj akciji zaplijenjena tri milijuna uređaja za covid,
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

​Ravnateljstvo policije javlja kako je više od 6500 dopinških kontrola provedeno diljem Europe tijekom operacije Shield II u kojoj je, s drugih 25 zemalja bila uključena i hrvatska policija.

Riječ je naime o globalnom naporu usmjerenom na trgovinu krivotvorenih lijekova, njihovu zloupotrebu zloupotrebu dopinških supstanci, piše RTL.  

Operacija se odvijala od 1. travnja do 15. listopada 2021., a hrvatska je policija provela kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana. Javljaju kako su policijski službenici MUP-a RH, Policijske uprave zagrebačke 26./27. kolovoza 2021. godine temeljem naloga pretražili domove troje Hrvata, ali i druge prostorije te osobne automobile na adresama u Zagrebu, a rada su pronašli tvari zabranjene u sportu. 

Iz policije pojašnjavaju da je riječ o 75.524 komada raznih tableta, 3 698 komada raznih ampula, 2 kutije klenbuterola, 1 650 kapsula hormona rasta,14 komada vrećica lijekova „Kamagre“ za koje ne posjeduju odobrenje za stavljanje u promet u RH od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode /HALMED-a/ i četiri komada tableta droge MDMA, 0,2 grama droge MDMA i 140 komada tableta XANAX /djelatni sastojak Alprazolam/.
 
S druge strane, u sklopu cjelokupne akcije evidentirane su zapljene vrijedne gotovo 63 milijuna eura, zaplijenjeno je više od 25 milijuna jedinica lijekova i dopinških supstanci, uhićena 544 osumnjičenika, 634 osobe prijavljene pravosudnim tijelima. 

Također, istraživane su 33 organizirane kriminalne skupine te 37 trgovačkih društava, a oduzeto je pet ilegalnih laboratorija. 

Zatvorene 283 web stranice, a nadzirano njih 1029. U konačnici je otvoreno 1397 sudskih predmeta, kontrolirano 2809 sportaša tijekom natjecanja (28 pozitivno) te njih 3919 izvan natjecanja, od čega su četiri pozitivna.

Iz Ravnateljstva navode i kako zapljene uključuju 3 milijuna jedinica medicinskih uređaja za COVID-19, 3,5 milijuna pakiranih lijekova, 18,5 milijuna tableta, 600 000 bočica/ampula, 2 500 litara sirovina te 47 tona istih.  

Zaključuju kako su se ilegalne doping supstance uglavnom prodavale neprofesionalnim sportašima, većinom putem profila na društvenim mrežama ili osobno.

Nezakonito tržište stimulativnim sredstvima malo se mijenjalo, dok se intenzitet trgovine lijekovima protiv virusa COVID-19 značajno smanjio, zaključuju pa dodaju kako su tijela za provedbu zakona spriječila nekoliko pokušaja prijevara usmjerenih na nacionalna tijela, u okviru kojih su se nudili lijekovi i medicinski proizvodi, poput maski za lice i sredstva za dezinfekciju. Istovremeno, široka dostupnost cjepiva protiv bolesti COVID-19 u okviru zakonitog opskrbnog lanca stvorila je nepovoljnu situaciju kriminalcima koji su željeli opskrbljivati ilegalno tržište.

U konačnici, akcija je rezultirala time da su krivotvoreni dodaci prehrani uklonjeni s tržišta, u Španjolskoj je zatvoren ilegalni laboratorij, a zajedničko istraživanje mađarskih i norveških tijela, uz potporu Eurojusta, dovelo je do razbijanja kriminalne mreže koja je proizvodila lažne lijekove u Mađarskoj te ih prodavala u Norveškoj.

Akcija je dovela do pet uhićenja i zapljene 9 milijuna krivotvorenih tableta, dva stroja za proizvodnju tableta, više od stotinu tisuća bočica lijekova te desetak tisuća naljepnica korištenih za označavanje bočica, zaključuju. 


Reci što misliš!