Crna Kronika

isplivali novi detalji

Na setu gdje je ubijena direktorica fotografije bilo je nekoliko incidenata

Na setu gdje je ubijena direktorica fotografije bilo je nekoliko incidenata
Profimedia

Pištolj iz kojeg je glumac Alec Baldwin pucao na snimanju i ubio ženu, dao mu je asistent redatelja koji mu je rekao da je siguran, pokazuju sudski zapisi

Zasad neimenovani asistent nije znao da rekvizit sadrži bojevu municiju, kažu dalje zapisnici sa suda, prenosi Index.

Direktorica fotografije Halyna Hutchins umrla je nakon što ju je metak pogodio u prsa. Redatelj Joel Souza, koji se nalazio odmah iza nje, je ranjen. 48-godišnji redatelj je tijekom jučerašnjeg dana pušten iz bolnice.

Policija je objavila da je kao dokaz uzela Baldwinovu krvavu odjeću. Također, zaplijenjeni su svi rekviziti sa seta.

63-godišnji Baldwin je ispitan na policiji, no još uvijek nitko nije optužen. Baldwin je rekao da će u potpunosti surađivati s policijom.

Prosvjed nekoliko sati prije fatalnog događaja

Kako piše LA Times, nekoliko sati prije tragičnog događaja na snimanju filma Rust u Novom Meksiku, dio tehničkog osoblja napustio je mjesto snimanja u znak prosvjeda protiv loših radnih uvjeta. Naime, ljudi koji rade na snimanju filma ogorčeni su zbog uvjeta u kojima se snima ovaj niskobudžetni film.

Izvor je za LA Times kazao kako se na setu ovog filma nisu u potpunosti držali sigurnosnih protokola. Prošli tjedan se tako, pišu dalje, najmanje jedna osoba žalila produkciji i to baš oko sigurnosnih problema s oružjem.

Dva djelatnika za LA Times su objavili da je Baldwinov dvojnik (osoba koja ga mijenja u pojedinim opasnim scenama) slučajno prošlu subotu ispalio dva metka i to nakon što mu je rečeno da je pištolj "hladan". Hladan je, naime, termin koji se koristi kao oznaka da u pištolju nema pravih metaka.

"Tada se trebala provesti istraga", rekao je anonimni izvor sa seta.

Produkciji su poslali poruku o tome kako su imali više incidenata koji uključuju korištenje pravih metaka.

Tragedija se dogodila u četvrtak

Podsjetimo, ispalivši metak iz pištolja rekvizita, glumac Alec Baldwin je na filmskom setu vesterna u Novom Meksiku u četvrtak usmrtio snimateljicu Halynu Hutchins i ranio redatelja Joela Souzu, priopćila je policija.

Policija je dojavu dobila u četvrtak oko 13:50 po lokalnom vremenu, odnosno nešto prije 21 sat po našem.

"Ured šerifa potvrđuje da su dvije osobe nastrijeljene na snimanju filma Rust. Direktorica fotografije Halyna Hutchins (42) i redatelj Joel Souza (48) nastrijeljeni su kad je metak iz rekvizita ispalio producent i glumac Alec Baldwin (68)", stoji u priopćenju policije.

Hutchins je helikopterom prevezena u bolnicu Sveučilišta Novi Meksiko, gdje je proglašena mrtvom, dok je Souzu hitna pomoć odvezla u regionalni medicinski centar Christus St. Vincent.

Tko je ubijena Halyna Hutchins?

Ubijena 42-godišnja Halyna Hutchins na filmu je radila kao direktorica fotografije. 2015. je diplomirala na Američkom filmskom institutu, radila je kao direktorica fotografije na akcijskom filmu Archenemy iz 2020. s Joeom Maganiellom u glavnoj ulozi. American Cinematographer ju je 2019. prozvao "zvijezdom u usponu".

"Tako sam tužan zbog gubitka Halyne. I toliko bijesan što se to moglo dogoditi na setu", rekao je redatelj filma Archenemy Adam Egypt Mortimer na Twitteru.

"Bila je briljantan talent koji je bio apsolutno predan umjetnosti i filmu."

Manganiello je Hutchins prozvao "izvanrednim talentom" i "sjajnom osobom" na svom Instagramu. Dodao je da je imao sreću raditi s njom.

Podrijetlom iz Ukrajine, diplomirana je novinarka

Hutchins je podrijetlom iz Ukrajine, odrasla je u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu okružena "sobovima i nuklearnim podmornicama", piše Daily Mail.

Diplomirala je međunarodno novinarstvo na Kijevskom nacionalnom sveučilištu u Ukrajini pa preselila u Los Angeles gdje je ostvarila karijeru i osnovala obitelj, a prije odlaska u SAD radila je kao novinarka u britanskoj dokumentarnoj produkciji u Europi.

Snimateljski angažman imala je u raznim filmovima, kao što su Archenemy (premijerno je prikazan na Beyond Festu 2020. i bio je u službenoj konkurenciji na Sitges International Film Festivalu, osvojivši nominaciju za najbolji film), Darlin (2019.), Blindfire (2020.), i The Mad Hatter (2021.), kao i u brojnim kratkim filmovima. 

"Njene filmove se obavezno predlagalo za gledanje"

Hutchins je "jednostavno bila zaljubljena u filmove i snimanje filmova", rekao je redatelj i novinar Jim Hemphill koji je o njoj pisao još 2019. godine u sklopu teksta o nadolazećim zvijezdama kinematografije u usponu.

"Odrasla je u sovjetskoj vojnoj bazi u kojoj nije imala što drugo raditi, nego gledati filmove. Tako se u mladosti zaljubila u film, došla je u SAD i stvarno se proslavila kao snimateljica žanrovskih filmova. Bila je poznata po akcijskim i horor filmovima. Ovo je razoran gubitak za sve u kinematografskoj zajednici", rekao je Hemphill za CNN.

"Studiranje novinarstva i rad na dokumentarnim filmovima u Velikoj Britaniji naveli su je da dođe u SAD kako bi radila u filmskoj industriji, gdje je na neki način prenijela svoju viziju s dokumentarnih i nefikcijskih filmova na akcijske i horor filmove. Njeni filmovi su imali takvu vrstu neposrednosti i realizma, kao i oko za ljepotu. Bio je to vrlo jedinstven prikaz", dodao je.

"Njene filmove se obavezno predlagalo za gledanje", zaključio je.


Reci što misliš!