Crna Kronika

#francuska

Sedmero mrtvih u dvjema lavinama u francuskim Alpama

Sedmero mrtvih u dvjema lavinama u francuskim Alpama

Sedam osoba je poginulo u dvjema lavinama u subotu u francuskim Alpama, objavile su vlasti upozorivši u petak na nestabilnost snježnog pokrivača zbog zatopljenja.

Prva smrtonosna lavina pokrenula se kasno prijepodne u općini Valloire, na prijevoju Galibier, na visini od 2642 m. Četiri osobe od 42 do 76 godina iz okolice Grenoblea izgubile su život. Dvije skupine planinara u kojima su bile tri, odnosno dvije osobe, zatrpane su, a samo je jedna osoba preživjela pošto ju je pronašla spasilačka služba. Ta je osoba prošla neozlijeđena.

U potrazi za žrtvama sudjelovalo je šest pripadnika Gorske službe spašavanja, dva helikoptera i dva potražna psa. Druga lavina se obrušila oko 14.00 sati na Mont Pourriju visokom 3799 m, u planinskom lancu Vanoise. Tri su osobe poginule, priopćila je policija. Vlasti su u petak upozorile na opasnost od lavina koja je ovog vikenda "veoma visoka" pošto su ovih dana pale velike količine snijega, nakon čega je nastupilo zatopljenje.

Pet osoba je izgubilo život u ponedjeljak u dvjema lavinama u departmanima Isereu i u Visokim Alpama. Od početka sezone 2020./2021. prije ovih lavina u subotu, 28 ljudi je poginulo u sličnim okolnostima, objavila je Državna organizacija za istraživanje snijega i lavina (ANENA) koja svake godine objavljuje podatke o stradalima.