Crna Kronika

pu zadarska

"Akcija Vikend": 145 osoba sankcionirano zbog brze vožnje

PIXSELL

U proteklom tjednu na području PU zadarske provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 643 represivne mjere od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“.

Pritom je 145 osoba sankcionirano zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 37 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 18 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, 12 osoba sankcionirano je zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

Od ostalih prekršaja 14 osoba je sankcionirano zbog nepropisnog pretjecanja, a 4 zbog nepropisnog skretanja.

U četvrtak, 08. kolovoza u 02.30 sati u Viru od strane policijskih službenika zaustavljen je osobni automobil zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 35-godišnjak. Vozaču je izmjerena koncentracija alkohola od 1,07 g/kg,  kod sebe nije imao vozačku dozvolu i u vožnji nije koristio sigurnosni pojas. Vozaču je izdan prekršaji nalog u novčanom iznosu iznosu od 6.300,00 kuna.

U srijedu, 07. kolovoza oko 16.20 sati na autocesti A1, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar zaustavili su osobni automobil šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 31-godišnjak. Vozaču je izmjerena koncentracija alkohola od 2,03 g/kg, te je uhićen i uz optužni prijedlog doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

U srijedu, 07. kolovoza oko 02.20 sati u Ulici Prilaz Tome Matića u Zadru, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar zaustavili su osobni automobil zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljala 18-godišnjakinja prije stjecanja prava na upravljanje vozilom. Vozačici slijedi optužni prijedlog zbog sumnje da je počinila prekršaj iz čl.216.st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U kontrolu prometa uključen je maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

U razdoblju od 06.08.2019. u 00,00 sati do 11.08.2019. u 24,00 sati na području Policijske uprave zadarske dogodilo se 52 prometne nesreće. Ozlijeđeno je ukupno 11 osoba. Naime, 4 osobe su zadobile teške, dok je 7 osoba zadobilo lake tjelesne ozljede.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske i u narednom periodu nastavljaju s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja,  činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama, te poduzimanjem mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu.

U periodu od 12. do 18. kolovoza provoditi će se pojačan nadzor brzine kretanja vozila usklađen s akcijama organizacije TISPOL -  mreže prometnih policija država Europe,  na području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica TISPOL-a.

Temeljem TISPOL-ovog plana aktivnosti za 2019. godinu na području država članica, kao i na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na prometnicama PU zadarske održat će se ova  ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila. Kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu te kako bi izbjegli moguće sankcije, savjetujemo vozačima da poštuju ograničenja brzine, odnosno da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolnicima uvijek i bez iznimke


Reci što misliš!