Crna Kronika

potraga završena

Kod Korčule se utopio skipper

Kod Korčule se utopio skipper
Pixsell

Završena je potraga za nestalim skipperom, čije je beživotno tijelo pronađeno jutros nedaleko otoka Korčule.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sinoć, 15. srpnja u 19.30h, zaprimili su dojavu o čovjeku u moru, u području Mljetskoga kanala, o čemu je odmah obaviještena nadležna Lučka kapetanija Dubrovnik te je pokrenuta koordinirana spasilačka, odnosno, akcija traganja prema mjestu dojave.

Dojava o nestanku upućena je od dvoje članova posade jedrilice imena 'Anna-Maria I', Panamske zastave, duljine 18 metara, na kojoj su u trenutku dojave boravili dvojica članova posade, V.M. i A.T., državljani Ruske federacije, koji su ujedno i dojavili pad u more te nestanak trećega člana posade, skippera V.G. (rođen 1950. godine), također državljanin Ruske federacije, koji je pronađen jutros, 16. srpnja, nažalost u beživotnom stanju, u Mljetskom arhipelagu.

Prema podatcima dostupnim u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, dva člana posade naveli su u iskazima da je smrtno stradali skipper nestao sa jedrilice sinoć, tijekom plovidbe na realaciji marina Frapa prema Krfu i to nakon što ih je uputio da se opreme u potpalublje, nakon čega je skipper, navodno, nestao i o čemu su odmah uputili dojavu u MRCC Rijeka.

U koordiniranu akciju traganja MRCC Rijeka uključila je, uz službenike i plovila iz sastava LK Dubrovnik, odnosno, pripadajućih lučkih ispostava Korčula, Orebić i Trstenik jedno plovilo Obalne straže, jedno plovilo Pomorske policije Dubrovnik, jedan brod Plovputa te dvije privatne ribarice, dok je odmah nakon službene potvrde o nestanku skippera, putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnikradio emitirana obavijest hitnosti (PAN-PAN), prema svim sudionicima u pomorskom prometu, u području traganja za nestalim.

Područje traganja postavljeno je od pozicije nestanka skippera u Mljetskom kanalu, sa sjeverne strane otoka Mljeta prema južnoj i jugozapadnoj strani Pelješca, odnosno u relaciji od mjesta Lirica, Žuljane i Trstenika do mjesta Podobuče.

Nakon što je pomorsko traganje privremeno obustavljeno sinoć u 22.30h, ponovno je nastavljeno prema utvrđenom planu traganja jutros od 05.30h, kada je u suradnji sa Obalnom stražom u traganje angažiran i zrakoplov tipa 'Pilatus', kojim su obavljeni preleti područja Mljetskog kanala, a područje traganja prošireno je od sjeverne strane otoka Mljeta prema otočju Vrhovnjaci i dalje prema otoku Korčuli.

Nedugo nakon nastavka akcije, jutros u 06.55h u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava skipera jedrilice 'Weather Report', o tijelu u moru na poziciji 2 nautičke milje jugoistočno od rta Ražnjić, na otoku Korčuli, kamo su odmah upućeni službenici Pomorske policije i Obalne straže te je nakon vađenja iz mora tijelo ukrcano na plovilo Pomorske policije i prevezeno u daljnje postupanje, čime je ova akcije ujedno i okončana.

Jedrilica 'Anna-Maria I', sinoć je u pratnji policije i službenika Lučke ispostave Korčula prepraćena u luku Dominče, na otoku Korčuli, gdje će biti zadržana do okončanja očevida, odnosno, policijske istrage.

 


Reci što misliš!