Crna Kronika

kazneno prijavljeni

Nezakonitom dokapitalizacijom trojac oštetio dioničko društvo za 14,7 milijuna kuna

Nezakonitom dokapitalizacijom trojac oštetio dioničko društvo za 14,7 milijuna kuna
Boris Kačan

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad tri osobe u dobi od 68, 65 i 48 godina, koje se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti.

Naime, 68-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba, kao direktor dioničkog društva sa sjedištem u Zadru, u međusobnom dogovoru s 65-godišnjim većinskim vlasnikom društva te 48-godišnjim članom uprave društva - savjetnikom direktora, tijekom studenog 2010. godine, s ciljem pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi 65-godišnjem većinskom vlasniku, predložili donošenje odluke o dokapitalizaciji dioničkog društva emitiranjem 80 tisuća novih dionica po cijeni od 10 kuna po dionici, iako se u tom vremenu navedenim dionicama trgovalo po cijeni od oko 200 kuna, a istodobno predlažući da se upis novoemitiranih dionica omogući isključivo 48-godišnjem savjetniku – članu uprave, dok su onemogućili upis dionica ostalim dioničarima.

Nakon togu su 68 i 65-godišnjak kao većinski dioničari na glavnoj skupštini dioničara tako predloženu odluku o povećanju temeljnog kapitala i izglasali.

Shodno donesenoj odluci, 48-godišnji savjetnik je uplatio 800 tisuća kuna za kupnju svih 80 tisuća novoemitiranih dionica dioničkog društva, čime je stekao 34% vlasništva nad društvom, čija je procijenjena vrijednost imovine u tom trenutku iznosila  preko 121 milijun  i 500 tisuća kuna, a koji novčani iznosi je osumnjičeni tada posudio od 65-godišnjeg  većinskog vlasnika.  

Također, temeljem međusobnog dogovora, 48-godišnji savjetnik je u travnju 2011.godine vlasništvo nad navedenih 80 tisuća dionica prenio na većinskog vlasnika u dobi 65-godina, da bi na taj način zatvorio prethodno spomenutu pozajmicu.

Na ovaj način je 65-godišnjak za neprimjereno nizak iznos od 800 tisuća kuna stekao dodatno vlasništvo na društvom, da bi u tom trenutku držao  76% dionica dioničkog društva, čime je stekao apsolutnu mogućnost donošenja svih kapitalnih odluka za društvo (promjena statuta društva, prodaja nekretnina, imenovanje nadzornog odbora i dr.).

Međutim nakon žalbe malih dioničara, nadležni trgovački sud, kao i Visoki trgovački sud  tijekom 2016.godine su pravomoćnom presudom poništili odluku o dokapitalizaciji te je vlasništvo nad dioničkim društvom vraćeno u prvotno stanje.

Dakle, 68-godišnjaka se sumnjiči da je na poticaj 65-godišnjeg vlasnika, a uz pomoć 48-godišnjeg savjetnika društva, svjesno i namjerno iskoristio svoj položaj direktora dioničkog društva, a s ciljem pribavljanja značajne nepripadajuće imovinske koristi 65-godišnjaku u iznosu većem od 14 milijuna 672 tisuće kuna, a za koji iznos je oštetio dioničko društvo.

Protiv sve trojice je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti.


Reci što misliš!