Crna Kronika

kriminal

Vatreno oružje koristi se za kriminal svaku 31 minutu

Vatreno oružje koristi se za kriminal svaku 31 minutu

Vatreno oružje iz Sjedinjenih Država koristi se za kriminalna djela otprilike svaku 31 minutu diljem Meksika, Kanade, središnje Amerike i karipskog područja, objavila je u petak američka organizacija sklona ljevici.

Washingtonska organizacija Center for American Progress ističe kako se ta brojka temelji na podacima američke vlade o tome da je u kriminalnim istragama u 15 država između 2014. i 2016. zaplijenjeno 50.133 komada vatrenog oružja kojega je podrijetlo u SAD-u. 

Izvješće nazvano "Preko naših granica" tvrdi da blagi američki zakoni doprinose krijumčarenju oružja iz SAD-a u države u kojima djeluju nasilne bande, poput Meksika, El Salvadora i Hondurasa. 

Broj ubijenih u Meksiku prošle je godine dosegnuo najvišu razinu u dva desetljeća, pokazuju službeni podaci vlade objavljeni prošlog mjeseca. 

Oko 70 posto od 106.001 komada vatrenog oružja zaplijenjenih u Meksiku između 2011. i 2016., originalno su kupljeni u SAD-u, stoji u izvješću koje se poziva na informacije američkog Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive. 

Američki državni tajnik Rex Tillerson u četvrtak je sletio u Mexico City u kojem će razgovarati s dužnosnicima meksičke vlade i sigurnosti, a u petak će se susresti s ministrima vanjskih poslova te države i Kanade. 


Reci što misliš!