Crna Kronika

Tragedija

Poginuo Toše Proeski

Poginuo Toše Proeski

Oko 6 sati i 30 minuta, jutros je, dva kilometra od petlje u Novoj Gradiški, u sudaru VW Tourega srebrne boje i kamiona, poginuo makedonski pjevač Toše Proeski.

Kako se doznaje od policije, 26-godišnji popularni pjevač Toše je preminuo na licu mjesta. Prema svjedočenju vozača kamiona talijanskih registarskih oznaka, vozač automobila Toše Proeskog vozio je prebrzo te se zabio u prikolicu kamiona i potom zabio u zaštitnu ogradu.

Proeski se nalazio na suvozačevom mjestu.

Vozač 32-godišnji makedonski državljanin Georgij Georgijevski i putnica, menadžerica Ljiljana Petrović (1958.), prevezeni su u bolnicu u Novu Gradišku, oboje s teškim ozljedama, potvrdio je istražni sudac Stjepan Franjić.

Toše Proeski (1981.-2007.)

 

Toše (Todor) Proeski rodio se u Kruševu 25. siječnja 1981. godine. Jedan je od najpopularnijih izvođača na cijelom Balkanu, čije su mnoge pjesme tjednima na vrhu top ljestvica Makedonije, Srbije, Crne Gore, BiH, a i Hrvatske.

Prvo iskustvo bilo je pjevanje na jednom dječjem festivalu, a 1998. godine po prvi put nastupa i na makedonskom izboru za pjesmu Eurovizije sa pjesmom ("Ostani do kraja"). Također započinje uspješnu suradnju s skladateljem Grigorom Koprovim i stvara prvi veliki hit ("Rane na usnama"). Njegov do sada najuspješniji hit je pjesma "Čija si" koja je mjesecima bila najslušanija pjesma u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Godine 2004. izabran je za makedonskog predstavnika za pjesmu Eurovizije, gdje je s pjesmom "Life" zauzeo 14. mjesto. Od kako je snimio duet za pjesmu "Lagala nas mala" s Tonijem Cetinskim, postaje vrlo popularan i u Hrvatskoj gdje uspješno surađuje s Mirom Buljanom i Antonijom Šolom.

Za hrvatsko tržište snima album i na hrvatskom jeziku, a sudjeluje i na Hrvatskom radijskom festivalu na kojem dvije godine zaredom i pobjeđuje (2006. i 2007.). Njegova pjesma "Srce nije kamen" bila je 2006. najizvođenija u hrvatskome radijskom eteru. Posljednji album "Igra bez granica" objavio je u kolovozu.

 


Reci što misliš!