Crna Kronika

Droga

Heroin s antraksom može doći i do Hrvatske?

Heroin s antraksom može doći i do Hrvatske?

Pretpostavlja se da je heroin ili agent za miješanje s heroinom, koji je uzrokovao zarazu, kontaminiran antraksom tijekom proizvodnje ili rukovanja

Vladin ured za droge na svojim je stranicama objavio upozorenje ovisnicima o heroinu u vezi droge s antraksom koja se širi po Europskoj uniji i zemljama iz kojih heroin dolazi u Hrvatsku.

"Heroinski ovisnici u Škotskoj se suočavaju s potencijalno smrtonosnom epidemijom antraksa koja se širi zemljom. Infekcija antraksom među heroinskim ovisnicima je prvi puta otkrivena u prosincu 2009. u Glasgowu. Do 25. siječnja 2010. je potvrđeno sedamnaest slučajeva zaraze, od koji je osam osoba preminulo", stoji u njihovu priopćenju te se dodaje kako je i Njemačka izvijestila o jednom slučaju zaraze ovisnika antraksom koji je preminuo još u prosincu 2009.

Pretpostavlja se da je heroin ili agent za miješanje s heroinom, koji je uzrokovao zarazu, kontaminiran antraksom tijekom proizvodnje ili rukovanja.

Rizik za bližnje relativno nizak

Vladin Ured navodi i izjavi epidemiologa savjetnika u škotskoj zdravstvenoj ustanovi Colina Ramseya koji savjetuje korisnicima da prestanu upotrebljavati heroin i potraže pomoć kod lokalnih pružatelja usluga smanjenja štete i pitanja droge. "Ako bilo koji od korisnika heroina primijeti znakove infekcije, primjerice crvenilo ili oteklinu oko mjesta uboda ili druge simptome ozbiljne infekcije kao što je visoka temperatura, trebao bi potražiti hitni medicinski savjet", navodi Ramsay te dodaje kako je rizik za opću populaciju i blisku rodbinu relativno nizak.

"Iznimna je rijetkost da se antraks prenosi s osobe na osobu, a nema dokaza ni o značajnom riziku zaraze zračnim putem koji su povezani s trenutnom situacijom", zaključuje Ramsey.

Antraks je bakterijska infekcija koju uzrokuje organizam Bacillus anthracis. Bolest se najčešće javlja kod divljih i domaćih životinja u Aziji, Africi i dijelovima Europe; ljudi se rijetko zaraze. Organizam može postojati kao spore koje omogućuju preživljavanje u okolini (npr. tlu) mnogo godina. Postoje tri oblika ljudske zaraze, ovisno o tome kako je infekcija stečena: preko kože, inhalacijom i gutanjem.


Reci što misliš!