Crna Kronika

Zbog gubitka posla

Brojna samoubojstva farmera u Indiji

Brojna samoubojstva farmera u Indiji

Samoubojstva farmera uzgajivača pamuka dogodila su se u zapadnoj državi Maharashtri, u dijelu koji se proteklih godina suočava s dubokom krizom i urušenim gospodarstvom

Više od 30 indijskih farmera, kojima je zbog dugova prijetio gubitak gospodarstava, u posljednjih je deset dana počinilo samoubojstvo, prenosi HTV .

Samoubojstva farmera uzgajivača pamuka dogodila su se u zapadnoj državi Maharashtri, u dijelu koji se proteklih godina suočava s dubokom krizom i urušenim gospodarstvom.

Državne vlasti još nisu potvrdile seriju samoubojstava koja su se, kako navodi lokalna televizija, dogodila u proteklih deset dana na području koje se nalazi oko 600 km sjeveroistočno od glavnog grada te indijske savezne države Mumbaija.

Nevladina organizacija koja se brine za prava poljoprivrednika u toj regiji objavila je kako su farmeri bili prezaduženi kod banaka. Zbog suše nisu mogli vraćati kredite, zadužili su se i kod privatnih zelenaša.

Predsjednik te organizacije, Kishor Tiwari, tvrdi da su banke i privatni zajmodavci od farmera tražili povrat sredstava i obrušili se na njih zahtjevima za ovrhu, nakon čega je počeo niz samoubojstava.

Prema statistici indijske vlade, od 1997. u Indiji se zbog dugova ubilo više od 180.000 farmera. Osim u državi Maharashtri, najveći broj samoubojstava malih poljoprivrednika bilježi se svake godine u državama Andhra Pradeshu, Karnataki i Madhya Pradeshu te Chhattisgarhu.


Reci što misliš!