Crna Kronika

8 mrtvih talaca

Hong Kong optužuje filipinsku policiju za neučinkovitost

Hong Kong optužuje filipinsku policiju za neučinkovitost

Gotovo sat vremena trebalo je policajcima da ubiju pobjesnjelog bivšeg policajca od trenutka kad su ušli u autobus u kojem se on nalazio

Jučerašnja talačka kriza u Manili u kojoj je poginulo osam hongkonških turista razbjesnila je Hong Kong koji, očekivano, nije zadovoljan načinom rješavanja krize.

Ogorčeni stanovnici Filipina već su na Facebooku otvorili profil na kojem izražavaju ogorčenost radom filipinske policije koja je, prema njihovom mišljenju, "prekasno reagirala".

"Policija nije učinila baš ništa da spriječi ovaj pokolj", pišu članovi grupe. "Zašto ga ranije nisu zaustavili?", pitaju se i dodaju da je gotovo sat vremena trebalo policajcima da ubiju pobjesnjelog bivšeg policajca od trenutka kad su ušli u autobus u kojem se on nalazio.

List Standard piše da je "stotine Hongkonžana na Facebooku izrazilo nevjericu i razočaranje, rekavši da su policajci bili preoprezni, ako ne i prespori tijekom akcije.

"Zar Filipini imaju jednog policajca? Zašto nisu otmičara upucali ranije?", pitaju se građani, dok list ističe da je od trenutka kada je policija pokušala ući u autobus do proglašenja smrti otmičara prošao čitav sat."Ne želimo davati prerane zaključke oko slučaja osim da je našu namjeru da talačku krizu privedemo mirno kraju preduhitrio otmičar koji se počeo nekontolirano ponašati", izjavio je šef filipinske policije u pisanoj izjavi za medije. No, dodaje se kako je istina da je cijela operacija vođena loše. Filipinski predsjednik naredio je istragu slučaja.

Hongkonška vlada je objavila svoje najstrože upozorenje, "crni signal" za izbjegavanje putovanja na Filipine.

Podsjećamo, filipinski policajac naoružan puškom u ponedjeljak je oteo turistički autobus sa 25 osoba, zahtijevajući da mu se vrati njegov nekadašnji posao policijskog inspektora.

Nakon cjelodnevne drame i dugih pregovora policija je pokušala ući u autobus jer je čula pucnjeve, a otmičar je tada zapucao na turiste te ubio osmero. Nakon što su upali u autobus policajci su ubili otmičara.

55-godišnji Rolando Mendoza još je 2008. godine otpušten iz policije zbog pljački, ucjena i povezanosti s krijumčarenjem droge, no sada se otimanjem autobusa pokušao vratiti na prijašnje radno mjesto, tvrdeći da za nedjela za koja je optužen nije kriv. Mendoza je u autobus upao naoružan američkom puškom M-16, kakvu koristi američka vojska.

Među otetima je bilo 22 turista iz Hong Konga te vozač autobusa, turistički vodič i fotograf filipinske nacionalnosti.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.