Crna Kronika

Val napada

Za napade u Italiji odgovornost preuzeli anarhisti

Za napade u Italiji odgovornost preuzeli anarhisti

"Ovo je val terorizma protiv veleposlanstava. To više zabrinjava nego pojedinačni napad", kazao je gradonačelnik Rima Gianni Alemano

Italija je u šoku. Jučer su dvije bombe eksplodirale u veleposlanstvima Čilea i Švicarske, a u napadima su ozlijeđene dvije osobe. Odgovornost za napad su preuzeli anarhisti.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Fratini je kazao da napadi, u kojem su ozlijeđeni službenici veleposlanstava, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za strana veleposlanstva, dok je čileanski veleposlanik Oscar Godoy Arcaya napade osudio kao apsolutno iracionalan i brutalan teroristički čin.

"Ovo je val terorizma protiv veleposlanstava. To više zabrinjava nego pojedinačni napad", kazao je gradonačelnik Rima Gianni Alemano. Pokrenuta je međunarodna istraga o ovim napadima. Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni je rekao da istražitelji prate "anarhističku vezu" u ovom slučaju, zbog incidenata koji su se dogodili u studenom u Grčkoj.

"To su vrlo nasilne povezane grupe koje djeluju i u Španjolskoj te Grčkoj", rekao je Maroni. Tužitelji su otvorili istragu zbog terorističkih djela. Odgovornost za napade je sinoć preuzela grupa koja se naziva Neformalnom federacijom anarhista (FAI). "Odlučili smo da se naš glas čuje u riječima i djelima. Dopustite nam da uništimo sustav dominacije. Živjela FAI", pisalo je u priopćenju koje je bilo u kutiji blizu jedno ozlijeđenog.

Prošlog mjeseca su grčki anarhisti osumnjičeni za slanje bombi veleposlanstvima u toj zemlji i europskim vođama među kojima i talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju i francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju. U jučerašnjom napadu je teško ozlijeđen 53-godišnji službenik švicarskog veleposlanstva. Muškarac je završio u bolnici, a liječnici se bore da mu spase ruke. Bombe su poslane sa talijanskih adresa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.