Crna Kronika

Plovi u mutnim vodama

Čelnik Hvidre zgrće bogatstvo na ilegalnim kućama kod Šibenika

Čelnik Hvidre zgrće bogatstvo na ilegalnim kućama kod Šibenika

Josip Periša, predsjednik glavnog odbora ratnih invalida, u mutnim je poslovima s nekretninama

Predsjednik Glavnog odbora Hvidre Josip Periša, inače desna ruka prvog “hvidraša” Josipa Đakića, prometnuo se u biznismena par excellence! Periša svojim poslovnim potezima pokazuje da je poduzetnik za kojega nema ni krize ni recesije, piše slobodnadalmacija.hr

Nije poznato kada je i kako zaradio početni kapital s obzirom na njegov radni i stručni “background”, ali je činjenica da u investicijskom zamahu nezaustavljivo napreduje.

Uz Perišino ime vezuje se ne samo 20-godišnja koncesija (ugovor o pravu građenja s Gradom je potpisala njegova nevjenčana supruga Sanja Čatlak) na teniskim terenima na Šubićevcu u Šibeniku, gdje ima i caffe bar “Godimenti”, nego i intenzivna trgovina nekretninama (zemljištem) na području Srima-Martinska, dijelu vrlo potentnoga šibenskog turističkog područja.

U kuloarima se spekulira da je reprezentativni Hvidrin dvojac (Periša-Đakić) zajedno u poslu, no svi tragovi uglavnom vode prema Periši. Na području Martinske (nedaleko od Šibenskog mosta) kupio je, među ostalim, i od bivše gradonačelnice, danas HDZ-ove saborske zastupnice, Nede Klarić na tisuće kvadrata poljoprivrednog zemljišta i isparcelirao ga.

Svaka parcela (zasad ih je četiri-pet) ima oko 2700 četvornih metara površine, na svakoj je zasađeno nekoliko sadnica maslina i podignuta tzv. poljska kamena kućica (do 30 kvadrata) za koju, prema saznanjima iz Ureda za prostorno uređenje Grada, nije tražio građevinsku dozvolu iako je to morao po zakonu. Zanimljivo je, međutim, da ove potencijalne Perišine vikendice imaju i priključak na struju i vodu...

Govori se da je jednu od prepoznatljivih kamenih kućica u Perišinu masliniku kupio i sam Đakić, ali je, prema navodima dobro obaviještenih izvora, supruga bila razočarana kad je vidjela da teren nije uz samo more, pa je čelnik Hvidre svoju nekretninu prodao.U doista ekskluzivnom prostoru samostana sv. Frane u Šibeniku, odnedavno je otvoren luksuzno uređen caffe i wine bar “Petar Krešimir IV.”, koji je trenutno postao jedno od najposjećenijih gradskih “toponima”, ali i nezaobilazna tema šibenskih kuloara jer je investitor novog ugostiteljskog objekta - Josip Periša.

U taj je posao ušao s partnerom Mićom Vujatovićem, o kojemu se malo zna, pa mnogi drže da je tu tek u funkciji ”voditelja poslovanja”, tek za račun Periše. U tom dijelu samostana nekad je bio dječji vrtić koji je zatvoren 1990. godine i od tada propada.

Prema izjavi najmodavca, fra Vitomira Glavaša iz samostana sv. Frane, rekonstrukcija prostora bila je prijeko potrebna jer su maloljetni delinkventi srušili ogradu i stalno devastirali ionako derutan prostor.

Želja fra Vitomira je bila da se prostor dade u najam nekoj od kulturnih ili znanstvenih ustanova, odnosno Gradu, ali, tko god bi zašao u taj prostor prije njegova uređenja odmah bi odustajao svjestan da iziskuje previsoka ulaganja.

I onda se pojavio Periša s ponudom ugostiteljskog objekta visoke kategorije i sve je bilo rekordno brzo riješeno. Teško je sjetiti se da je ijedan takav objekt u tako kratkom vremenu i na tako zahtjevan i skup način renoviran, po mjeri i konzervatora i restauratora, ali bogme i posjetitelja. Dakako, kad se ima novca, nema prepreka.. .

O svojim investicijskim pothvatima Periša ne želi govoriti, jer na naš upit upućen Hvidri, Đakiću i njemu osobno nismo dobili odgovor. A zanimalo nas je, među ostalim, je li u Hvidri profesionalac, gdje je prije radio, u koliko je NO-ova angažiran i, dakako, sve o njegovim poslovnim aktivnostima, bilo ugostiteljskim ili onima s nekretninama.

Za razliku od Hvidre, Ministarstvo branitelja odgovorilo je na pitanja koja su u njihovoj ingerenciji. Ministarstvo je, doznali smo, lani odobrilo potporu Hvidri iz državnog proračuna u visini 160 tisuća kuna te financiralo, po javnom natječaju, pet projekata s ukupnim iznosom od 3,258 milijuna kuna.

Udruge su dužne namjenski trošiti sredstva i pravdati Ministarstvu isplaćene potpore odobrenim projektima. No, status Đakića i Periše u Hvidri nije u ingerenciji Ministarstva niti ono ima pravo upletati se u rad bilo koje udruge iz Domovinskog rata. Kako su i Đakić i Periša prvoborci HDZ-a koji javno djeluju u funkciji zaštite interesa Vlade i HDZ-a, a tek onda kao eksponenti interesa branitelja, čini se da su svoju lojalnost vrlo dobro kapitalizirali.

Zato Periša danas može kupovati zemljišta, graditi kuće, investirati u ugostiteljske objekte, iako nikad prije dolaska na čelo Hvidre nije radio nikakav ozbiljniji posao. Čak ni onaj u struci – električara...


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.