Crna Kronika

Pokolj u Norveškoj

Tko je Anders Behring Brevik?

Tko je Anders Behring Brevik?

Volio je kompjuterske igre, heroje iz Drugog svjetskog rata, s policijom nije imao problema, a Muslimane i imigrante nije podnosio.

Anders Behring Brevik (32) visok je i plav, oličenje tipičnog Norvežanina, u dobroj formi zbog bodybuildinga i lova kojima se bavio.

Prije samo dvije godine je u ruralnom gradiću Rena otvorio privatnu firmu ' Breivik Geofarm' koja se bavila poljoprivredom, s naglaskom na ekologiju. Na svoje ime je imao registriran pištolj marke Glock, pušku i sačmaricu. S policijom nije imao problema, samo nekoliko kazni zbog prometa, piše Jutarnji list.

Dobro obrazovan, pohađao je Trgovačku školu u Oslu , a vrijeme je kratio igrajući World of Warcraft i Call of Duty 2. Ljubitelj je klasične glazbe, filma '300' i 'Gladijator', a omiljena serija mu je 'Dexter'.

Ali pravi Anders Brevik je bio pripadnik radikalnih desničarskih organizacija i kršćanski fundamentalist. Njegova povezanost s poljoprivredom mu je dala neometan pristup velikim količinama umjetnog gnjojiva, poznatog sastojka kućnih bombi. Uzori su mu bili britanski premijer iz doba Drugog svjetskog rata Winston Churchill, norveški heroj iz tog doba Max Manus i Geert Wilders, vođa desničarske Stranke za Slobodu, jedne od najvećih u Nizozemskoj.

Bio je vrlo aktivan na forumima i žestoko branio ulazak imigrantima u svoju zemlju, a na Document.no , norveškoj stranici posvećenoj političkoj debati i kritici ostavio je gotovo pedeset stranica svojih razmišljanja . Naznaka da će krenuti u pokolj koji će Norveška pamtiti još godinama nije bilo, a za sada još nisu poznati ni konkretni motivi.

Izgleda kako je samo jedno sigurno - Anders Brevik je bio uvjeren kako će njegovo djelovanje pokrenuti i ostale istomišljenike. U trenutku kada ga su ga uhitili policiji je navodno poručio: - Ovo je samo početak.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.