Crna Kronika

U Šibenik stigao sin ubijenog talijanskog para

Horvatinčiću mjesec dana pritvora

Horvatinčiću mjesec dana pritvora

Bogati poduzetnik ponovno se našao na Županijskom sudu u Šibeniku, gdje je saslušan oko 15 sati. Tomislav Horvatinčić i ovoga se puta branio šutnjom, kazao je tek da navodi iz istražnog zahtjeva nisu točni.

Sudac istrage Horvatinčiću je odredio 30 dana pritvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. DORH Horvatinčića tereti za dva kaznena djela: izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom i nepružanje pomoći unesrećenima.

Nadležno Državno odvjetništvo za Horvatinčića je tražilo pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i straha od ponavljanja kaznenog djela. Kao osnovu da bi Horvatinčić mogao ponoviti kazneno djelo, DORH je naveo prometnu nesreću iz 1980. godine, kada je Horvatinčić u cestovnom prometu usmrtio jednu žensku osobu.

U priopćenju na stranicama DORH-a navodi se da je Horvatinčić glisirao brzinom od 25 čvorova, te da je uključio automatski pilot, a da pritom uopće nije nadzirao navigaciju. Horvatinčić je svojim ponašanjem prekršio odredbe Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru, čime je ugrozio sigurnost drugih sudionika plovidbe.

"Uslijed toga je pramčanim dijelom jahte u punoj plovidbenoj brzini naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice lomeći pritom upravljačke mehanizme i druge uređaje na jedrilici, a potom cijelom dužinom prešao preko jedrilice", priopćio je DORH.

U priopćenju DORH-a također stoji da su talijanski državljani koji su bili na jedrilici zadobili višestruke teške ozljede i odbačeni su u more, a osnovano se sumnja da ih je Horvatinčić, iako je bio svjestan da je uslijed naleta njegove jahte došlo do nesreće u kojoj su putnici jedrilice teško ozlijeđeni, ostavio bez pomoći jer se nije vratio do jedrilice i nije poduzeo ni jednu radnju radi pružanja pomoći stradalim osobama.

Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen i ranije je najavio da vjeruje da će sudac odrediti pritvor dok se ne ispitaju svjedoci, te da će Horvatinčić uskoro biti na slobodi jer postoji samo jedan svjedok, 35-godišnja Anica Đerđa Dilber koja je bila s Horvatinčićem na gliseru, a koja bi trebala biti ispitana idućeg tjedna. Istražitelji neće ponovo ispitivati njemačkog nautičara koji se zatekao u blizini nesreće koju je Horvatinčić skrivio.

Odvjetnici Dođen i Branko Baica bili su uvjereni da sudac neće u obzir uzeti nesreću staru 30 godine kao argument da bi Horvatinčić mogao još nekoga usmrtiti ako ga se pusti na slobodu.

Federico Salpietro, 27-godišnji sin bračnog para kojeg je Horvatinčić usmrtio svojim gliserom, stigao je u Šibenik, gdje je dao izjavu za medije. "Idem u policiju kako bih saznao što se zapravo dogodilo mojim roditeljima", kazao je Salpietro.

Mladi Talijan kazao je da već 27 godina dolazi u Hrvatsku sa svojim roditeljima i sestrom, te da u Hrvatskoj ima puno prijatelja. "Nadam se da ćemo se, nakon što sve završi, i mi i vi osloboditi ljudi koji misle da im je sve dozvoljeno", ogorčen je Salpietro, koji je imao prilike upoznati se s Horvatinčićevim likom i djelom.

Tomislavu Horvatinčiću i samom je jasno da mu gori pod nogama zbog usmrćivanja dvoje Talijana u pomorskoj nesreći kod Primoštena. Tragedija je doslovce otvorila Pandorinu kutiju Horvatinčićevih nedjela koji mu sada opasno prijete doći na naplatu.

Zato je odlučio pojačati svoju obranu još jednim čovjekom s vrlo jakim poslovnim vezama - Velimirom Došenom, kontroverznim riječkim odvjetnikom koji je branio Hrvoja Petrača, Miljenka Žaju Krojfa, Tomislava Karamarka, Josu Mraovića i Ognjena Šimića.

"Znat ću više kad pogledamo spis, to će biti uskoro. Ne znam još hoće li klijent danas odgovarati pred sucem. Prošli put se branio šutnjom zato što je u velikom šoku i loše se osjeća. Još uvijek se tako osjeća", rekao  je Došen.

Kontroverzni poduzetnik Tomislav Horvatinčić nalazi se u pritvoru nakon što je propeler njegovog glisera, prema neslužbenim informacijama medija, doslovce izmasakrirao dvoje Talijana koji su pali s jedrilice, odsjekavši 61-godišnjoj liječnici glavu, a njenom suprugu nogu.

Iako je prvi dan nesreće govorio kako je došlo do pogreške u komandama, pred istražnim sucem branio se šutnjom. Policija je protiv njega podigla kaznenu prijavu. Danas do 17 sati Državno odvjetništvo mora donijeti odluku o daljnjem tijeku istrage te o tome hoće li tražiti pritvor za bogatog poduzetnika. Špekulira se kako će šibenski DORH zatražiti mjesec dana pritvora za Horvatinčića.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.