Crna Kronika

Oteli, pa pustili

Brazilski robijaši zatočili 130 osoba

Brazilski robijaši zatočili 130 osoba

Zatvorenici u brazilskom zatvoru na sjeveroistoku zemlje jučer su za vrijeme pobune zatočili 130 osoba. Većina njih bili su članovi obitelji zatvorenika, koji su u vrijeme izbijanja pobune bili u posjetama.

Danas ujutro zatvorenici su ipak popustili i oslobodili sve taoce, javlja BBC.

Oko 400 zatvorenika u zatvoru u brazilskom gradu Aracaju započeli su pobunu još za vrijeme vikenda. Naoružani noževima i puškama koje su ukrali iz strojarnice, optužili su čuvare za nemar i zlostavljanje te zatražili bolje uvjete za sebe, ali i veće poštovanje prema zatvorenicama koje su kaznu služile u istom zatvoru.

Pregovori s lokalnim vlastima trajali su puna 24 sata, a na kraju su zatvorenici ipak odlučili popustiti. Svi taoci su oslobođeni, a petorica vođa pobune prevezeni su u drugi zatvor kako bi se spriječilo izbijanje novih sukoba. Trojica taoca bili su čuvari, dok su svi ostali bili članovi obitelji pobunjenika.

Tajnik odjela za javnu sigurnost Joao Eloy, koji je pregovarao sa zatvorenicima, izjavio je da će se pokušati ispuniti svi razumni zahtjevi, ali da nažalost ima mnogo onih koji su toliko drastični da ih se jednostavno ne može ispuniti. Jedan od njih je smjena voditelja zatvora. Ipak, Eloy je obećao da će popis čuvara koji su navodno zlostavljali zatvorenike poslati lokalnim vlastima kako bi se slučaj detaljno istražio.

Prenapučenost zatvora jedan je od većih problema s kojima se Brazil suočava. Zatvor u Aracaju prvotno je bio namijenjen smještaju 2.000 zatvorenika, a danas u njegovim ćelijama leži njih dvostruko više.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.