Crna Kronika

Akcija spašavanja

Spašeno 8 članova posade s 12-metarske jedrilice

Spašeno 8 članova posade s 12-metarske jedrilice

Akcija spašavanja 7 poljskih i jednog švicarskog državljanina na 12 metarskoj motornoj jedrilici s koje je jučer oko 22 sata upućen poziv upomoć zbog puknuća jedara i kvara motora uslijed jakog vjetra još traje, a u zajedničkoj akciji koju je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja iz Rijeke i talijanska Obalna straža spašeno je 6 osoba, dok su dva člana posade ostala na plovilu i čekaju tegalj.

Posada jedrilice „Slađana“ jučer oko 22 sata poslala je poziv za spašavanje s pozicije oko 8 nautičkih milja od Unija, a u pomoć su upućeni tvrtka Seahelp, a nakon toga i plovilo pomorske policije.

Nakon više pokušaja bezuspješnog tegljenja zbog vjetra i valova i pucanja teglenog konopa, jedrilica je nošena jakim vjetrom i valovima plutala prema ZERP-u, nakon čega je obaviještena i Obalna straža Italije i MRCC Roma da se pripreme za slučaj potrebe spašavanja.

U koordiniranoj akciji MRCC Rijeka i MRCC Roma helikopterom Obalne straže Italije oko 13 sati evakuirano je 6 članova posade, a jedrilica je oko 13.45 sati prešla u talijanske vode, i trenutno se nalazi oko 5 nautičkih milja između Pule i Ancone.

Jedrilica plovi pod hrvatskom zastavom, a u vlasništvu je čarter tvrtke Grgić d.o.o. iz Sukošana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.