Crna Kronika

Afera "Core media"

Šelebaju prijeti zapljena 16 milijuna kuna

Šelebaju prijeti zapljena 16 milijuna kuna

Poslovni partneri Vladimira Šelebaja - Edvin Softić i Dijana Čuljak na suđenju za 'pranje' blizu 17 milijuna kuna, čime je država oštećena za najmanje 3,1 milijuna kuna, pojavit će se kao svjedoci tužiteljstva. Dok je Softić svojom kaznenom prijavom prije nekoliko godina pokrenuo čitav sudski postupak, podsjeća Jutarnji list, Šelebajeva bivša supruga nije optužena, jer nema dokaza da je bila upletena u ilegalnu distribuciju zarađenog novca.

Iako je po iskazima nekoliko svjedoka, ali i samog Vladimira Šelebaja, Dijana Čuljak navodno bila ravnopravni partner u cijelom projektu Core Media i 'pranju' novca, a što pak poriče, nije dokazano da je ona bila upletena u nelegalan posao.

 Od njezinog bivšeg supruga, podsjeća Jutarnji list, Državno odvjetništvo zatražilo je oduzimanje 15,6 milijuna kuna ilegalne imovinske koristi, dok će njegovi navodni suradnici, također optuženi u ovom procesu, morati vratiti znatno manji iznos.

Jutarnji list, koji posjeduje transkripte iskaza optuženika i ključnih svjedoka u aferi Core Media, otvara i niz pitanja na koja će nužno biti dobiti odgovore tijekom suđenja, pa navodi kako se, među ostalim, treba doznati jesu li preko Core Medije i Podravke izvlačeni i novci za predizbornu kampanju HSS-a, je li Dijana Čuljak svjesno kršila ugovor koji joj je zbog sukoba interesa zabranjivao da radi za privatnu producentsku kuću, je li za prikrivenu suradnju znala i bivša ravnateljica HTV-a Marija Nemčić... Na kraju, i ključno pitanje - gdje je završio novac iz najveće medijsko-kriminalne afere i hoće li ga tko morati vratiti?

Prema optužnici, Šelebaj je od ostalih kooperanata tražio da mu izdaju fiktivne ili uvećane fakture, za što bi im on ili iz Core Medije ili iz tvrtke Media Spot isplaćivao novac, koji bi mu oni, uz proviziju od pet do sedam posto, vraćali 'na ruke'.

Do sada je na osnovi tih saznanja za primanje nemoralnih isplata optužen jedino bivši programski direktor Nove TV, Siniša Svilan, protiv kojega je pokrenut zasebni postupak zbog primanja mita u gospodarskom poslovanju.

Dijana Čuljak je odbila zakonsku blagodat da ne mora svjedočiti u postupku protiv bivšeg supruga. U svojem je iskazu potvrdila kako je tadašnjeg supruga Vladimira Šelebaja uputila u posao s produkcijom te ga povezala s Edvinom Softićem.

'Nisam sudjelovala u poslovanju Core Medije, samo sam na razini savjeta ili sugestije komentirala proizvode, nakon što bih ih odgledala na TV-u. Nisu mi poznati detalji osnivanja Core Medije, znam samo da je Šelebaj bio šef', iskazala je Dijana Čuljak, a prenio Jutarnji list.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.